USA: V sázce jsou zákazy potratů, antikoncepce a manželství osob stejného pohlaví

7. 7. 2022

čas čtení 1 minuta

Zrušení rozsudku Roe versus Wade je extrémní, ale stejně znepokojující je logika, kterou soudce Samuel Alito použil při jeho zdůvodnění. Tato logika staví na pranýř i celou řadu dalších práv, míní Robert Reich.

Soud v roce 1973 v případu Roe versus Wade využil soukromí k nařízení, že ženy mají široká práva rozhodnout se, zda ukončí své těhotenství. V roce 2003 v případu Lawrence versus Texas soud ochránil členy americké LGBTQ komunity před zatčením a trestním stíháním za to, že provozují dobrovolný sex v soukromí svých ložnic. V roce 2015 v případu Obergefell versus Hodges soud legalizoval manželství homosexuálů.

Všechny tyto přelomové soudní případy vycházejí ze zásady, že ústava chrání svobodu jednotlivce rozhodovat o určitých soukromých záležitostech bez vládního zásahu.

Soudce Alito však tvrdí, že vzhledem k tomu, že ústava neobsahuje ani výslovné právo na potrat, ani výslovné právo na soukromí, bylo ve věci Roe versus Wade rozhodnuto nesprávně, a proto toto rozhodnutí musí být zrušeno.

On i ostatní soudci, kteří se k němu předběžně připojili, při svém slyšení ujistili senátory, že uznávají rozsudek Roe versus Wade jako ustálený precedent. Všichni lhali. Takže není důvod jejich ujišťování nyní věřit. Nenechte se mýlit: o tomhle se bude v listopadu hlasovat.

Republikánští zákonodárci chtějí, aby vláda rozhodovala o vašem manželství, vaší ložnici a vašem těle. Na státní úrovni už začali omezováním potratů a kriminalizací zdravotní péče pro transsexuály, která potvrzuje gender. Republikánská většina v Nejvyšším soudu dává státům zelenou k tomu, aby zasahovaly do soukromí každého člověka stále hrubšími způsoby.

 

Celý text v anglickém originále ZDE

-1
Vytisknout
5009

Diskuse

Obsah vydání | 12. 7. 2022