Británie: Boris Johnson čelí nejvážnější krizi své politické kariéry

6. 7. 2022

čas čtení 1 minuta
Nejméně 38 ministrů a dalších klíčových vládních a parlamentních představitelů Konzervativní strany hrozí rezignací, pokud premiér Boris Johnson stíhaný nekonečnou řadou politických skandálů neodstoupí z funkce.

Konzervativní poslanci jsou na Johnsona naštvaní kvůli tomu, jak se postavil ke kauze sexuálního skandálu týkajícího se bývalého zástupce šéfa poslaneckého klubu Chrise Pinchera.

Johnson zatím navzdory vzpouře mezi konzervativci trvá na tom, že zůstane premiérem.

Příští týden dojde k nové volbě členů klíčového výboru 1922 Konzervativní strany. Není vyloučeno, že s tím bude spojena i změna dosavadních pravidel výboru. Ta by pak umožnila opakované hlasování o vyslovení nedůvěry Borisu Johnsonovi.

Podle vládních zdrojů jsou nyní ve hře dva možné scénáře. Buď premiér akceptuje výzvu ministrů a dalších spolustraníků a odstoupí z funkce premiéra, což by nakonec znamenalo i soupeření o vedení Konzervativní strany. Z dosavadního chování a vyjadřování Borise Johnsona to zatím naprosto nevypadá, že by byl ochoten o takové možnosti byť jen uvažovat.

Druhou možností je, že Johnson opět neodstoupí a bude následovat vlna rezignací přinejmenším části z těch, kdo ho vyzvali k odchodu.

Pak by bylo na již zmíněném výkonném výboru 1922, zda se rozhodne pro změnu pravidel tak, aby umožnila nové hlasování o důvěře. V takovém případě by Johnson vzhledem k současné podpoře mezi poslanci pravděpodobně důvěru nezískal.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
5194

Diskuse

Obsah vydání | 12. 7. 2022