Český daňový systém je neférový a zcela nefunkční

11. 7. 2022

čas čtení 1 minuta

Český systém přímých daní charakterizuje absence progresivity, píše  Daniel Münich.
 

Ukazuje to čerstvý výpočet Libor Dusek níže. Druhý takový daňový systém budete na západ a sever od nás v Evropě hledat jen těžko. Tamní systémy mají zabudovánu výraznou progresivitu. Veřejné rozpočty tak získávají peníze na vyšší úroveň veřejných služeb, včetně třeba lepší údržby komunikací, lepší péče o staré a zdravotně či jinak postižené a vyšší veřejnou podporu školství.

Reálně je český systém dokonce regresivní. Je to dáno třeba extrémně vysokou sociálně-ekonomickou selektivitou školství financovaného z daní. Mezi absolventy veřejných vysokých škol (zdarma) je totiž dětí z nízkovýdělečných domácností minimum. Přispívá k tomu také podpora stavebního a penzijního spoření, které rozhodně není nic pro nízkopříjmové. Přispívají k tomu také daňové odečty úroků z hypoték, které si chudí neberou. A dalo by se pokračovat.

V debatě o výši zdanění občas zaznívá, že místo vyšších daní má vláda šetřit. Jistě, proč ne, pokud ovšem někdo ví, na čem šetřit. Nehledají se totiž jednotky miliard, ale zhruba 100 miliard, které každý rok ve státním rozpočtu chybí a budou chybět!

3
Vytisknout
6094

Diskuse

Obsah vydání | 13. 7. 2022