Johnsonovi ministři se shromáždili v sídle premiéra. Očekává se jeho rezignace

6. 7. 2022

čas čtení 3 minuty

Několik ministrů vlády nyní čeká v Downing Street na setkání s Borisem Johnsonem. Nedávno tam dorazila ministryně pro mezinárodní obchod Anne-Marie Trevelyan a bočním vchodem podle PA Media dorazila ministryně vnitra Priti Patel. Podle Stevena Swinforda z deníku Times se čtyři další ministři kabinetu vyslovili pro to, aby Johnson odešel (i když to nutně neznamená, že jsou tam nyní osobně).

Aktualizace: Boris Johnson, který propustil tajemníka Michaela Govea, údajně odmítá rezignovat. Britský premiér prý tvrdí, že po jeho odchodu by mohly následovat předčasné volby a porážka toryů.

Boris Johnson je odhodlán nerezignovat, informuje Anushka Asthana z ITV.

Ministryně vnitra Priti Patel podporuje ministry, kteří tvrdí, že Boris Johnson by měl odejít, píše Matt Dathan z deníku Times. Patel patřila k jeho nejsilnějším zastáncům. A to navzdory očekávání, když ji jmenoval ministryní vnitra. Johnson ji podpořil, když jeho poradce pro etiku vypracoval zprávu, podle níž Patel porušila ministerský kodex tím, že šikanovala zaměstnance. V poslední době se však jejich vztahy zhoršují, přičemž Downing Street občas zjevně briskně kritizuje její postup při řešení problému malých lodí v Lamanšském průlivu.

Večer před svou rezignací se Margaret Thatcher postupně setkala se členy svého kabinetu, aby se jich zeptala, zda se může spolehnout na jejich podporu ve druhém kole voleb. V prvním kole sice zvítězila, ale nikoli o tehdy požadovanou hranici. Thatcher se domnívala, že když jim nedovolí, aby se s ní střetli, sníží to jejich odvahu a oslabí jejich odhodlání říci jí, aby odešla. Nevyšlo to. Většina z nich jí sdělila, že její čas vypršel.

Podle Harryho Colea z deníku Sun nasazuje Boris Johnson stejnou taktiku.

Alex Wickham z agentury Bloomberg tvrdí, že Johnson je v současné době rozhodnutý  bojovat dál.

Toryové i nadále rezignují

David Duguid odstoupil z funkce obchodního vyslance pro Angolu a Zambii. Ve svém prohlášení uvedl: "Ve světle posledních událostí se domnívám, že pozice premiéra je nyní neudržitelná."

Poslanec James Sunderland rezignoval na funkci zástupce ministra životního prostředí. Peter Gibson rezignoval na funkci PPS oddělení mezinárodního obchodu.

Labouristé tvrdí, že slyšení ve výborech k zákonům se ruší, protože příliš mnoho ministrů podalo demisi

V Dolní sněmovně stínový ministr úřadu vlády Conor McGinn využil procedurálního návrhu, aby uvedl, že vláda odročila nebo "fakticky zrušila" slyšení ve výborech, která byla uspořádána na zítřek za účelem projednání legislativy v parlamentu, protože "není schopna zajistit ministry".

Výbor Konzervativní strany 1922 se rozhodl prozatím neměnit pravidla pro volbu vedení

Výbor Konzervativní strany 1922 se rozhodl prozatím neměnit pravidla pro volbu vedení, informuje Christopher Hope z deníku Telegraph. Příští týden v pondělí se však uskuteční volby do vedení.


Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
5155

Diskuse

Obsah vydání | 12. 7. 2022