Izrael zvažuje možnosti, jak čelit Íránu v případě jaderné dohody

8. 7. 2022

čas čtení 6 minut
V bitvě mezi izraelskými bezpečnostními agenturami Mossad odhaduje, že administrativa amerického prezidenta Joea Bidena touží dosáhnout dohody s Íránem za každou cenu, upozorňuje Ben Caspit.

Generálporučík Aviv Kochavi, šéf izraelských obranných sil (IDF), navštívil velitelství jednotky 8200, vojenské zpravodajské složky, která má za úkol shromažďovat signální zpravodajství a dešifrovat kybernetickou komunikaci.

Po jeho návštěvě Channel 12 News odvysílal videoklip, který Kochavimu údajně promítli jeho hostitelé, prý dokumentuje výsledky kybernetického útoku z 27. června, který zapálil části závodu provozovaného íránskou státní Khuzestan Steel Company a způsobil těžké škody. I když se Izrael k útoku nepřihlásil, zahraniční média spekulovala, že za útokem, ke kterému se přihlásili hacktivisté, byl Izrael. Izrael a Írán vedou eskalující kybernetickou válku, která Íránu způsobila mnohem významnější škody než Izraeli.

Hodnocení Vojenského zpravodajského ředitelství, které provozuje jednotku 8200, popisují jadernou dohodu mezi světovými mocnostmi a Íránem jako menší zlo ze špatných možností a alternativ, které jsou v současnosti na stole, jak blokovat íránské závody v jaderném zbrojení. Tento názor zastává náčelník Vojenského zpravodajství generálmajor Aharon Haliwa, jeho předchůdce generálmajor (v. v.) Tamir Hayman, stejně jako bývalý náčelník IDF generálporučík (v. v.) Gadi Eizenkot a brigádní generál (vv.) Dror Shalom, vedoucí odboru politické bezpečnosti ministerstva obrany.

Nicméně složité izraelské bezpečnostní aréně v současnosti dominuje opačný pohled. Jeho předním zastáncem je ředitel Mossadu David Barnea, který před rokem nastoupil do velkých bot svého předchůdce Yossiho Cohena a navzdory všem předpokladům ho v různých ohledech dokonce předčil.

Barnea prosazuje militantní přístup, který obhajuje intenzivní izraelské úsilí čelit kampani vedené Spojenými státy s cílem prosadit dohodu. Bývalý premiér Naftali Bennett přijal jeho názor z celého srdce, ale bude ho následovat jeho nově nastolený nástupce Yair Lapid? Toto téma je klíčovým bodem programu návštěvy amerického prezidenta Joe Bidena v Izraeli ve dnech 13. až 14. července.

Mezitím je podle Mossadu dohoda s Íránem hotovou věcí. Barnea věří, že otázkou není, zda bude dohoda podepsána, ale kdy. Toto hodnocení je založeno na jednoduché úvaze, která tvrdí, že obě strany nemají jinou možnost. Íránci podle tohoto argumentu zoufale touží po finančních prostředcích, které by byly uvolněny, jakmile bude dosaženo dohody a budou zrušeny sankce, zatímco Biden potřebuje dohodu před volbami do Kongresu v polovině období, aby splnil svůj slib voličům zajistit snížení ceny pohonných hmot.

A co víc, Mossad má tendenci ignorovat zprávy, které se objevily v posledních týdnech a hovoří o patové situaci ve vyjednávání mezi stranami a špatných vyhlídkách na průlom. Ujištění z Washingtonu, že Spojené státy nemají v úmyslu dělat kompromisy, rovněž toto izraelské hodnocení nenarušilo.

"Nezapůsobí na nás slova, pouze činy, a v tomto ohledu jasně identifikujeme spalující touhu dosáhnout dohody, kompromisy, na kterých se strany dohodly, a pokračující úsilí o tento cíl," uvedl izraelský bezpečnostní zdroj na nejvyšší úrovni pod podmínkou anonymity. "Je třeba také znovu zdůraznit, že jaderná dohoda je pro Izrael špatnou možností do té míry, že představuje existenční hrozbu. Během několika let předá Íránu ‚povolení zabíjet‘ a změní jej na jaderný prahový stav hraničící s jaderným státem. Izrael musí dát jasně najevo, že nebude vázán takovou dohodou."

Mosad v těchto dnech zaznamenal další vítězství ve své protiteroristické kampani proti Íránu, když zmařil konkrétní pokusy agentů sponzorovaných Íránem zabít nebo unést Izraelce navštěvující Turecko jako pomstu za údajné izraelské zabíjení íránských vědců a nejvyšších představitelů.

Vysocí představitelé uvedli, že Barnea byl odpovědný za rozhodnutí z minulého měsíce odhalit identitu íránského představitele stojícího za teroristickým plánem – šéfa rozvědky Islámských revolučních gard (IRGC) Hosseina Taeba. Jeho jméno a fotografie byly zpřístupněny izraelským médiím 17. června, několik minut před hlavními televizními zpravodajskými pořady, a vyslaly Taebovi jasný vzkaz, aby přestal na Izraelce cílit, nebo nesl následky. Dne 23. června vydaly IRGC krátké prohlášení, že Taeb byl nahrazen generálem Mohammadem Kazemim jako novým šéfem její zpravodajské organizace.

Sám Barnea údajně dohlížel na masivní izraelsko-turecký hon na tři buňky, které prý vyslal Írán, aby našly izraelské cíle. Některým Izraelcům v Istanbulu se dostalo osobního varování, že jsou na íránském seznamu a byli odvezeni z Turecka. Jedním z nich byl izraelský diplomat, který byl na dovolené s partnerkou ve stejném hotelu, kde byli ubytovaní někteří atentátníci.

Přesto Mosad ještě neodzátkuje lahve šampaňského. Egypt před pár dny varoval Írán před útoky na Izraelce na jeho území. "Právě teď íránské úsilí v Turecku selhalo, ale pokračuje jinde," řekl pod podmínkou anonymity vysoce postavený izraelský bezpečnostní zdroj. "Nemají v úmyslu se vzdát, a proto nesmíme usnout na vavřínech."

Mezitím Izrael sestavuje seznam diplomatických opatření, jejichž cílem je zvýšit tlak na Írán a vytvořit páku, která by jej přiměla opustit svůj jaderný program. Tyto možnosti budou Bidenovi představeny během jeho návštěvy. "Existují způsoby blokování jaderného projektu, které nejsou vojenskými prostředky," uvedl vysoký izraelský bezpečnostní úředník. "Dosud Západ a Spojené státy nevyužily všechny diplomatické a ekonomické nástroje, které měly k dispozici. Naopak, zdaleka ne. Íránci to vědí a vzhledem k jejich situaci budou těmto opatřením těžko vzdorovat. Máme v úmyslu varovat před novou jadernou dohodou a předložit mu jasnou alternativu."

Bidenovu reakci na tyto alternativy je v současnosti těžké odhadnout. Někteří izraelští představitelé spekulují, že přelomové rozhodnutí Nejvyššího soudu USA proti potratům vyvolalo mezi Demokraty nové naděje před volbami, což by možná mohlo ochladit ambice administrativy získat body s íránskou jadernou dohodou. Mezitím, dokud Biden nedorazí, budou obě strany přístupu k íránskému jadernému problému – Mossad a Vojenská rozvědka – nadále pilovat své argumenty. Bude na Lapidovi, který z nich si osvojí.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
7826

Diskuse

Obsah vydání | 12. 7. 2022