Zpomalení v Číně znamená, že země možná nikdy nepředstihne americkou ekonomiku, ukazuje prognóza

6. 9. 2023

čas čtení 3 minuty
Čína už není připravena zastínit USA v roli největší světové ekonomiky - a možná se nikdy důsledně neposune vpřed, aby si nárokovala první místo, až se zakoření propad důvěry.

Bloomberg Economics nyní předpovídá, že bude trvat až do poloviny roku 2040, než hrubý domácí produkt Číny překročí hrubý domácí produkt Spojených států - a dokonce i tehdy se to stane "jen malým rozpětím", než "zaostane". Před pandemií očekávala, že Čína převezme a udrží první místo již na začátku příštího desetiletí.

"Čína se přesouvá na pomalejší růstovou dráhu dříve, než jsme očekávali," napsali ekonomové Bloombergu ve zprávě o výzkumu. "Oživení po pandemii COVIDu-19 ztratilo dech, což odráží prohlubující se propad trhu nemovitostí a slábnoucí důvěru v řízení ekonomiky Pekingu. Slabá důvěra může zakořenit – což bude mít za následek trvalou brzdu růstového potenciálu."

Ekonomové nyní předpokládají, že růst čínské ekonomiky – druhé největší na světě – zpomalí na 3,5 % v roce 2030 a na téměř 1 % do roku 2050. To je méně než předchozí projekce 4,3 % a 1,6 %.

Čínská ekonomika vzrostla v roce 2022 o 3 %, což je jedno z nejpomalejších temp růstu za několik desetiletí, protože zemi zasáhly pandemické kontroly a krize nemovitostí. Znovuotevření poskytlo naději, že se ekonomika v roce 2023 odrazí ode dna, ale oživení ztratilo páru, protože vývoz klesá a realitní propad se prohlubuje. Ekonomové dotazovaní agenturou Bloomberg také snižují své prognózy růstu pro rok 2024 na více než 5 %.

Revidovaný výhled přichází v době, kdy svět přehodnocuje, jak spolupracovat s Čínou, která se možná blíží vrcholu své moci, i když není v úpadku.

USA a země skupiny G7 se stále více dívají na důkazy o hluboce zakořeněných strukturálních problémech v Číně a vidí příležitosti, které nakonec posílí pozici Západu proti slábnoucímu geopolitickému konkurentovi, a zároveň zvažují dominové efekty zpomalení.

Letošní zádrhele už rozvířily komodity a akcie.

Země se také potýká s hlubšími a dlouhodobějšími problémy. Čína v roce 2022 zaznamenala první pokles populace od roku 1960, což vyvolalo obavy ze slábnoucí produktivity. Důvěru zasáhly i regulační zásahy, stejně jako geopolitické napětí s USA a dalšími západními vládami.

Naproti tomu USA se zdají být v lepším stavu, než jak mnozí ekonomové předpovídali před pouhými několika měsíci. Silný trh práce, silné spotřebitelské výdaje a zmírňující se inflace posílily důvěru ve schopnost ekonomiky prozatím se vyhnout recesi.

Bloomberg Economics odhaduje potenciální růst USA na 1,7 % v letech 2022-2023, přičemž dlouhodobé prognózy ukazují postupný posun dolů na 1,5 % do roku 2050.

Ekonomové Bloombergu uvedli, že optimismus ohledně čínského růstu ve střednědobém horizontu zůstává založen na "enormní velikosti ekonomiky, významném prostoru dohnat globální technologické lídry a zaměření vlády na rozvoj". Poznamenali však, že tito tahouni "pracují se sníženou silou".

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
4447

Diskuse

Obsah vydání | 8. 9. 2023