Belgické ministerstvo tvrdí, že jeho letouny F-16 nelze dodat Ukrajině

6. 9. 2023

čas čtení 2 minuty
Vedení belgické armády se domnívá, že letadla F-16 jsou ve špatném stavu a nemohou být poslána na Ukrajinu, řekl poručík Frédéric Goetynck v pondělí listu De Standaard.

"Není to tak, že bychom nechtěli, ale když jsou naše letadla v důchodu, jsou opotřebovaná. Tato letadla již mají nalétáno tolik hodin, že jejich konstrukce je jednoduše opotřebovaná," řekl Goetynck. "Nemůžete poslat na Ukrajinu letadla, která byste sami nepoužili," dodal, upozorňuje Nina Chabot.

Belgický premiér Alexander De Croo již v únoru naznačil, že Brusel nebude dodávat bojová letadla Ukrajině, což v květnu potvrdila belgická ministryně obrany Ludivine Dedonderová.

Zatímco De Croo zdůraznil nezbytnost těchto letadel pro národní armádu a NATO, Dedonder řekl, že země nemůže poslat své F-16 na Ukrajinu, protože jsou "na konci svého životního cyklu", i když USA daly zelenou k dodání.

"Belgie již poslala na Ukrajinu automatické zbraně, obrněná vozidla Lynx a více než 200 nákladních automobilů Volvo, stejně jako munici, palivo a lékařské vybavení," řekl Goetynck. Kromě vojenské pomoci Belgie v červnu schválila svůj nejnovější podpůrný balíček pro Ukrajinu, čímž přidala 24 milionů eur k 61,5 milionu eur, které Belgie vyčlenila na pomoc v loňském roce.

Navzdory těmto prohlášením však Belgie nadále zaostává, pokud jde o celkové vojenské výdaje, zejména v porovnání s cílem výdajů NATO ve výši 2 % HDP.

Zatímco Belgie dosáhla v roce 2022 1,18 % svého HDP, pokud jde o výdaje na obranu, nedávný dokument zveřejněný NATO naznačuje, že toto číslo bude letos 1,13 % HDP, neboli více než 6,5 miliardy eur. Belgie se tak umístila na předposledním místě za Španělskem (1,26 %), ale před Lucemburskem (0,72 %).

Na červencovém summitu NATO v Madridu De Croo znovu potvrdil svůj záměr zvýšit výdaje na obranu na 2 % HDP do roku 2035, po "realistické" cestě k 1,54 % do roku 2030.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
2597

Diskuse

Obsah vydání | 8. 9. 2023