Ceny elektřiny ...

14. 2. 2012 / Jan Hošek

čas čtení 2 minuty

Jen krátká reakce na dnešní článek pana Cveka - V Německu je a bude elektřina levnější než v ČR, který se odkazuje na článek pana Dolejšího - Elektřina zlevňuje Obávám se, že vzhledem k tomu, že oba články vycházejí z mylné informace o vývoji světových cen komodit, lze je považovat spíše za aktivistické než informativní.

Pan Dolejší píše:

"Jen díky těm divným, divným věcem hyzdícím naše pole snad ještě víc než dálnice a betonové kvádry na zelené louce stavěných skladů a supermarketů dosáhli spřeženci zeleného pekla toho černomagického výsledku, že ačkoliv ceny zemního plynu, uhlí a emisních povolenek (ne, ty tam nerozdávají zdarma) jdou nahoru, proud se přesto prodává [v Německu] levněji."

Podíváme-li se však na skutečný vývoj cen uhlí a emisních povolenek v Evropě, je vidět, že jejich ceny již několik měsíců klesají, což odráží i burzovní cena elektřiny.

Pokud se nepletu, nabízel ČEZ v minulosti svým zákazníkům, že se mohou sami rozhodnout, zda budou platit okamžitou burzovní cenu, nebo zda si ponechají staré schéma, kdy cena byla stanovována na základě vývoje za uplynulý rok (je to však již delší dobu a nechce se mi hledat přesné znění nabídky). V takovém případě je možné očekávat zlevnění elektrické energie i v Česku.

Argumentace pana Dolejšího může však být zavádějící i v jiných ohledech. Připisovat zlevňování elektřiny v Německu výhradně rostoucí kapacitě obnovitelných zdrojů je značné zjednodušení, ne-li naprostý nesmysl. Je potřeba se podívat zejména na spotřebu elektrické energie v Evropě (ta asi nebude zrovna nejvyšší v současné době, kdy je část evropských zemí již v recesi) a také na vývoz a dovoz elektřiny napříč evropskými zeměmi. Jestli náhodou levná elektřina, kterou ČEZ ve velkém množství vyváží, nesnižuje ceny v Německu (a Rakousku), a potažmo tedy nezvyšuje ceny v Česku. Navíc je snad všeobecně známo, že naopak český spotřebitel si na elektřinu připlácí právě v důsledku masové instalace solárních elektráren v době, kdy jejich pořizovací náklady byly ještě nesmyslně vysoké.

Serióznější analýza by samozřejmě musela vzít navíc v úvahu mj. značné rozdíly mezi cenou elektřiny v energetických špičkách a mimo ně, dotační politiku jednotlivých zemí,skutečné objektivní náklady na výrobu elektřiny z jednotlivých zdrojů a skutečné maloobchodní ceny v jednotlivý zemích, očištěné o daňové vlivy. To jde za rámec této poznámky.

0
Vytisknout
12231

Diskuse

Obsah vydání | 15. 2. 2012