Projekt plynovodu Nabucco utrpěl fiasko

15. 2. 2012

čas čtení 1 minuta

Ázerbádžán a Turecko se chystají realizovat projekt výstavby Transanatolského plynovodu. Ázerbájdžánská státní společnost Azerbajdžana (GNKAR) v nejbližší době oznámí trasu druhé části produktovodu. Zvažovaných tras je několik a zatím je těžké odhadnout, která dostane přednost. Nicméně už lze hovořit o tom, že z konkurenčního boje vypadl projekt Nabucco podporovaný EU. Na to ukazují vyjádření v ázerbájdžánském listu Bakinskij rabočij, který je hlásnou troubou prezidenta Ilchama Alijeva.

List analyzuje kritická vyjádření západního tisku, zejména německého Spiegelu, a konstatuje, že nátlak evropských médií (a nejen evropských) na Ázerbájdžán narůstal nepřímo úměrně ke klesajícím šancím projektu Nabucco, jenž měl snížit závislost Evropy na dodávkách ruského plynu. 

Původně měl Nabucco umožnit Evropě přístup k bohatým plynovým zdrojům Střední Asie. Jako doplňkové zdroje vystupoval Irák a ázerbájdžánské ložisko Šach-Deniz. Baku dalo najevo připravenost o projektu jednat, ale současně dávalo najevo, že neustoupí od vlastních národních zájmů. 

Od roku 2002 konsorcium pro výstavbu Nabucca nepředstavilo solidní plán ani informace o tom, kdo by financoval výstavbu v hodnotě 8 miliard euro (podle kalkulace firmy BP až 14 miliard).

Evropské banky měly finacovat zhruba polovinu nákladů, nespěchaly, a to kvůli chybějícím garantovaným zdrojům suroviny. Také se druhou polovinou byly problémy.  Baku a Ašchabad také žádaly bezpečnostní záruky, a nedostaly je. 

Jeden z hlavních členů konsorcia, německá RWE, mezitím oznámila odchod kvůli nákladnosti projektu. 

Za těchto okolností dalo Baku vloni v prosinci definitivně přednost dohodě s Tureckem.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
12890

Diskuse

Obsah vydání | 17. 2. 2012