Rodí se noví političtí vězni?

15. 2. 2012 / Aleš Uhlíř

čas čtení 4 minuty

Každý se jistě před volbami setkal s plakáty politických stran, které kolemjdoucí nějakým způsobem "vylepšili". Spousta kandidátů si o nějaký ten slogan nebo malůvku doslova koleduje. Někdo se plakátu s kandidátem křečovitě vystupujícím v maškaře jako spravedlivý Robin Hood zasměje, jiný mu tam něco připíše. To a nic jiného udělal na asi 30 předvolebních plakátech ODS, ČSSD a KDU-ČSL v autobusech MHD v Olomouci devětadvacetiletý řidič autobusu Roman Smetana. Politikům přimalovával tykadla a nazýval je lháři, zloději, korupčníky a prostitutkami. Udal jej ale kolega. Snad se to dalo vyřídit jako přestupek ve správním řízení, avšak vznikl kolem toho poprask, ODS jako jediná politická strana vyčíslila škodu 15 000 Kč a věc se dostala k trestnímu soudu, k soudkyni Okresního soudu v Olomouci Markétě Langerové.

Řidič autobusu počmáral plakáty ODS, trest nad ním vynesla Langerova žena, psal 13. 5. 2011 server zpravy.idnes.cz. Nyní věc končí a Roman Smetana by měl nastoupit do vězení k výkonu trestu 100 dní odnětí svobody, jak informuje server zpravy.idnes.cz

   Roman Smetana u soudu ničeho nelitoval a k údivu soudkyně prohlásil, že jeho náprava je vyloučena. To, co udělal, bylo svobodným vyjádřením občana, který nemá na rozdíl od politických stran prostředky k propagaci, a tak se vyjádřil černým fixem na plakátech, na jejichž zaplacení z daní, z nichž se strany financují, se podílel. Podle něj jde o nenásilný odpor proti politickým elitám. Popsal by prý i plakáty KSČM, kdyby tam nějaké byly.

   Soudkyně, manželka politika Ivana Langera, se necítila podjatá a tvrdila, že věc posoudí jako "profesionál" a "nestranný soudce". Zvláštní přístup, když se uváží, jak se trestní soudci, mají-li soudit kolegu třeba i z jiného soudu, všemožně snaží vykroutit s poukazem na podjatost. V těch případech takovými profesionály a nestrannými soudci nejsou.  

   Soudkyně sama upozornila na svůj vztah k Ivanu Langrovi, na což ji obžalovaný sdělil, že ví, kdo je její manžel, že je to jeden z největších gaunerů v ODS i v celé české politice. Na upozornění soudkyně, že za takové vulgarismy by mohl být pokutován, odvětil,  že slovo gauner za vulgarismus nepovažuje a gauner je dnes už téměř synonymem pro příjmení jejího manžela.

   Podjatá se necítí soudkyně a ani státní žalobce, podle něhož věc s politikou vůbec nesouvisí (sic!), zde podjatost soudu nevidí. A obžalovaný sám podjatost nenamítl. Nejdříve o tom uvažoval, pak si ale řekl, že když to má být fraška, tak se vším všudy. "Já mám divadlo rád," řekl.

   Trest 100 hodin obecně prospěšných prací odmítl Roman Smetana vykonat, odmítl domácí vězení a soudkyně Langerová jej odsoudila k 100 dnům odnětí svobody.

   Roman Smetana je rozhodnut do vězení nenastoupit. "Do vězení nenastoupím, bude na mne muset vydat zatykač a nechat mne zadržet", vzkázal soudkyni, připraven  i na další trest za maření výkonu úředního rozhodnutí.

"Naprosto mi vyhovuje, že je pod rozsudkem podepsaná právě manželka pohlavára ODS, který je jedním z významných symbolů tohoto kleptorežimu," prohlásil odsouzený Roman Smetana s tím, že "odsuzování někoho za vyjádření se proti politickým elitám v době, kdy je zjevné, že tyto elity rozkrádají státní, tedy společný majetek ve velkém, je samo o sobě přinejmenším zarážející. Osoba paní Langerové tomu pak dodává ten krásně absurdní, fraškoidní nádech. Takovýto rozsudek bude vždy budit pochyby, paní Langerová je již z principu podjatá."

   Za několik dnů lidé pro Romana Smetanu vybrali 7 000 Kč a dalších 7 000 bylo na cestě, ten ale peníze určené na zaplacení škody ODS 15 000 Kč odmítl, poděkoval za podporu, že si gesta váží a doporučil dát vybrané peníze na charitu.  

   Soudkyně nemusela věc soudit, stačilo poukázat na vztah k Ivanu Langerovi a jít od toho pryč. Také mohla v této komedii od uložení trestu upustit. Je to ale profesionál a věc, jak ostatně řekl i státní zástupce, s politikou nesouvisí. S politikou to nesouvisí, jde o kriminálníky -- to jsme už také kdysi slýchávali. Roman Smetana si to rozdal s politiky sám. Je přesvědčen, že slušní a poctiví lidé do vězení nepatří. Nic netrvá věčně.

0
Vytisknout
27806

Diskuse

Obsah vydání | 17. 2. 2012