Mgr. Robert Cholenský převzal obhajobu šesti obviněných členek hnutí Resistance Women Unity

15. 2. 2012

čas čtení 1 minuta

Dnešního dne převzal Mgr. Robert Cholenský, advokát, obhajobu šesti osobobviněných v souvislosti s ženskou organisací Resistance Women Unity.

Usnesením Útvaru pro odhalování organisovaného zločinu bylo zahájeno stíhání celkem patnácti osob pro trestný čin podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka podle § 260 trestního zákona. Za to jim hrozí až osm let vězení. Proti tomuto usnesení podal nyní Robert Cholenský jménem svých klientek stížnost.

"To usnesení nemůže obstát jako zákonné v žádném směru," říká advokát. "Už to, za jaké skutky jsou mé klientky stíhány: držení megafonu, uspořádání besídky pro děti nebo fotografování koncertu -- zločin, za který je na místě uložit až osm let vězení, bych si představoval docela jinak.

"Překvapivé je i to, že ač k poslednímu skutku mělo dojít v září 2009, stíhání patnácti mladých žen bylo zahájeno až nyní, o půldruhého roku později. "Z usnesení není zřejmé, jaké důvody mohly být za tím vyčkáváním," komentuje Cholenský. "Celé to bohužel vyvolává dojem politické objednávky, snahy poskytnout mediím a veřejnosti snadný terč. Myslím, že je neblahé, když se elitní policejní Útvar pro odhalování organisovaného zločinu místo stíhání mafiánů a korupčníků zabývá mikulášskou besídkou pro pár kamarádů mých klientek. Opravdu bylo jejich jednání, navíc skoro tři roky staré, pro českou společnost jakkoli nebezpečné?"

0
Vytisknout
9410

Diskuse

Obsah vydání | 17. 2. 2012