Německá penzistka žaluje Commerzbank - k penězům by se dostala ve 108 letech

15. 2. 2012

čas čtení 1 minuta

Dvaadevadesátiletá Irmgard Greinerová po šest desetiletí ukládala veškeré úspory v Commerzbank. Pak jí ovšem banka poradila lukrativní investici - na dobu 20 let. Učitelka na penzi příliš pozdě zjistila, že se ke svým penězům nedostane, nežli jí bude 108 let. Nyní bojuje o to, aby svůj vklad získala zpět.

Greinerová žije na předměstí Dortmundu a vzpomíná si na to, jak před čtyřmi lety, když jí bylo osmaosmdesát, hovořila s finanční poradkyní Commerzbank. 

Ta jí doporučila, aby investovala 40 000 euro do tzv. "closed fleet fund", fondu spravovaného trustem, který neumožňuje vyzvednutí peněz před dohodnutým termínem. A to znamená, že se důchodkyně po dvacet let ke svým penězům nedostane. Greinerová tvrdí, že tato "drobnost" jí během rozhovoru s poradkyní nebyla sdělena. Je však uvedena v šestašedesátistránkovém prospektu. 

Greinerová špatně slyší, ale vidí dobře i bez brýlí. Nicméně neměla prý čas si brožuru přečíst. K uzavření smlouvy došlo ve stejný den, kdy ji navštívila poradkyně. A podle Spolkového správního soudu musí mezi předáním prospektu k podobné investici a a uzavřením smlouvy uplynout několik dní. 

Banka tvrdí, že vyhověla přání Greinerové, která chtěla menší část úspor věnovat na dlouhodobou investici, je bez dědiců a aktiva měla v případě její smrti připadnout nadaci. 

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10350

Diskuse

Obsah vydání | 17. 2. 2012