Hlavní téma letošní americké prezidentské kampaně: Sobectví, nebo solidarita?

15. 8. 2012

čas čtení 2 minuty

To, že si republikánský prezidentský kandidát Mitt Romney zvolil Paula Ryana jako svého zástupce do prezidentských voleb, podtrhuje základní otázku, která charakterizuje letošní americkou prezidentskou kampaň: Mělo by se základním standardem pro naši společnost stát sobectví, anebo stále ještě věříme ve společenskou solidaritu?

Nikdo v této prezidentské kampani nezpochybňuje ani osobní svobodu, ani volné podnikání. To jsou základní principy, které platí. Jenže nejméně po dobu posledních sta let rozumíme v Americe tomu, že kapitalismus a svobodu existují v širším kontextu - ve složitém lidském kontextu skutečného světa, píše komentátor Eugene Robinson v americkém deníku Washington Post. Někteří lidé vstupují do života handicapováni nevýhodami a je v národním zájmu, abychom jim otevřeli dveře příležitostí. Někteří lidé udělají chybu a je v národním zájmu, aby dostali druhou šanci. Někteří lidé jsou příliš mladí, příliš staří nebo příliš nemocní, aby se sami o sebe dokázali postarat, a je v národním zájmu zajistit jejich prospěch.

Rovnováha mezi individualismem a společenskou solidaritou je motorem amerického století. Jak se zdá, Romney a Ryan v tohle ale nevěří.

Je známo, že Ryan, alespoň po část své kariéry, byl zamilován do nápadu Ayn Randové, autorky románů, jejíž nudné knihy argumentují, že sobecký sebezájem je nejvznešenějším lidským polsáním. Ryan nyní názory Randové údajně odmítá, hlavně protože to byla ateistka, ale chválil ji ještě r. 2009.

Romney i Ryan pohrdají obyčejnými lidmi, jako jsou řidiči školních autobusů, kteří vozí vaše děti do školy, hasiči, policisté a další. Romney je označuje za "představitele přehnaně velkého státu", pro něho to nejsou veřejní služebníci.

Je to předvolební kampaň, kterou si demokraté užijí. Spojené státy se staly největší světovou hospodářskou, politickou a vojenskou velmocí tím, že uznávají, že jsme všichni na jedné lodi. Dokonce i řidiči školních autobusů.

Podrobnosti v ZDE

0
Vytisknout
7632

Diskuse

Obsah vydání | 17. 8. 2012