Stiglitz: Evropské vlády nabídly špatné řešení na špatnou krizi

1. 10. 2012

čas čtení 1 minuta

Evropské vlády špatně diagnostikovaly problémy v eurozóně a prosazují také špatné řešení, prohlásil nositel Nobelovy ceny za ekonomii Joseph Stiglitz při zahájení konference International Bar Association v Dublinu.

Odpovědí na krizi se staly škrty, které "takřka nikdy nefungovaly". Zkoušely se v roce 1929, Mezinárodní měnový fond je aplikoval v Asii a Latinské Americe. Pokaždé se z ekonomického poklesu stala recese nebo z recese deprese.

Evropa jako celek má nižší poměr dluhu k hrubému domácímu produktu než USA. Fundamentálním problémem je ale špatný systém společné měny, který nesplňuje podmínky pro úspěšné fungování. Je třeba strukturálních změn v eurozóně, ale ty začínají přicházet teprve nyní, příliš pozdě.

Je rovněž třeba reformovat bankovní systém, který je v současnosti v jednotlivých zemích tak silný, jako vlády, které ho garantují. To však znamená, že slabé vlády znamenají ekonomické potíže. Je třeba společného evropského bankovního systému se společnými garancemi a také společných dluhopisů.

"Je nutné buď více Evropy, nebo méně Evropy. Současný polovičatý stav nemůže fungovat," řekl Stiglitz. A ať už dojde k jednomu či druhému, Evropu čekají další problémy, mimo jiné i kvůli rostoucím příjmovým nerovnostem.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10656

Diskuse

Obsah vydání | 3. 10. 2012