Konečně udělali něco dobrého LIDEM

21. 12. 2012 / Milan Daniel

čas čtení 2 minuty

Dobrovolné to sice nebylo a politologové mají napilno, aby vyšťourali skutečné motivy, které Nečase vedly k tomu, aby Peake podtrhl stoličku, ale výsledek je to náramný.

Důvody odvolání šéfové sektičky, jíž dala lidová tvořivost do vínku kosočtverec, ostatně nejsou zase až tak důležité. Daleko zajímavější bude, co ustaraný pan premiér v druhém kroku podnikne. Ať se totiž po té sněmovně rozhlížím dalekohledem nebo drobnohledem, mnoho ochotníků, kteří by by se byli spolu s ním ochotni znovu sešikovat ke quasislužbě lidem nevidím.

Lidi jaksi nejsou, rezervoár ochotných z Bártova podnikatelského projektu je -- zdá se - vyčerpán, dámy a pánové z něj jsou nevděkem pana premiéra (který je už nepotřebuje) frustrováni natolik, že odmítají spolupracovat. A sociální demokraté s komunisty si mnou ruce, nové volby a pohodlná většina ve sněmovně jsou na dosah.

Nečasovi a Kalouskovi zbývají dvě možnosti -- hodit do ringu ručník a odpískat tuhle trapárnu, nebo popustit korýtka níž a naplnit je vším, co ještě zbylo. A to se zřejmě udá.

Jak ve včerejších Událostech a komentářích na ČT 24 naznačil teplický senátor Kubera (ODS), soudem očištěný Bárta a jeho firma opatrně sondují zájem o případnou podporu vlády. Ostatně i rozhodná slova osmidenní exministryně obrany, která ještě večer zadělávala dětem na vánočku, mohou vzít po Vánocích za své. Hlavy vychladnou a všechno se přece dá koupit -- je to jen otázka ceny. Nečasova vláda to občanům už několikrát v praxi předvedla.

Pravděpodobnost, že nyní skutečně (konečně?) padne vidím proto dost skepticky.

V zemi sebevědomých občanů by ovšem tito občané vyšli do ulic a chtěli důvěryhodný parlament a důvěryhodného prezidenta. Ne tedy figurky, které nám cpou prodaná a prodejná média od televizí po Lidové Právo Dnes. Tak by tomu ovšem bylo v zemi, kde si jsou občané opravdu vědomi sami sebe. Ne v zemi, v níž se moc bez odporu nechá za lukrativní pašalíky propachtovat kdejakým LIDEM, ať už se jmenují jakkoliv. Řešením, které bychom jako občané a voliči měli v příštích volbách -- a po zkušenosti se současnou politickou scénou - chtít, je jednoznačně prosazení referenda a prvků přímé demokracie, především možnosti odvolatelnosti politiků. Budou-li si totiž naši zástupci nadále jisti, že po jasně stanovenou dobu budou moci porušovat sliby, převlékat kabáty a nechat se korumpovat, budeme stále přešlapovat na místě.

0
Vytisknout
14364

Diskuse

Obsah vydání | 21. 12. 2012