Zkušenosti z českých věznic

3. 1. 2013

čas čtení 2 minuty

Reakce na článek "Hmaty chvaty versus občanská neposlušnost ve věznici"

Ve vazbě jsem byl a vím jak to tam chodilo v letech 2002 až 2004. Není to sice zkušenost čerstvá, ale domnívám se, že se tam nic nezměnilo od té doby, píše čtenář, jehož totožnost je redakci známa a který byl vězněn.

Co se týká zánamů a kamer, tak ty jsou umístěny (někdy i skrytě) všude na chodbách. Samozřejmě, pokud dojde k nějakému incidentu a něco se nehodí dozorcům do "krámu", tak kamery zrovna náhodou nefungovaly.

Co se týká tělesných prohlídek, tak ty se ve vazbě prováděly dost pravidelně (o výkonu trestu nemohu mluvit, neboť jsem nebyl nikdy odsouzen).

Tělesné prohlídky se prováděly vždy před návštěvami a po návštěvách, a to včetně svlečení do naha, udělání dřepu a roztažení sedacích svalů od sebe, aby dozorci mohli nahlédnout. To samé se dělo při jakýchkoli příležitostech výjezdu (např k soudu a nebo i při návštěvě advokáta). Některým potížistům se toto stávalo i při každodenních kontrolách cel.

Někteří spoluobvinění si dělali legraci z tělesných prohlídek a při svlékání se svíjeli jak striptýzová tanečnice do rytmu neslyšitelné hudby a házeli své svršky směrem k dozorcům.

Popravdě řečeno, je velmi těžké prokázat jakékoli porušení zákona ve vězení.

Pokud přijde někdo zvenku na kontrolu, tak je díky procedurám při příjezdu dost času na zahlazení stop ze strany dozorců.

A po pravdě řečeno, komise z ministerstva spravedlnosti nemají zájem na tom dělat potíže, a tak chodí jen po vytyčené trase a oslovují jen vybrané vězně.

Já jsem zažil jednu takovou komisi a byl jsme vybrán jako bezproblémový k pohovoru s komisí.

Pokazil jsem to tím, že jsem jim nabídl jídlo, které jsem zrovna jedl, když se mne ptali jak mi chutná. Evidentně se jim zvedl žaludek a omlouvali se, že již naše "vězeňské" jídlo dostali a že už jsou přejedeni.

Pravda je, že se ve věznicích krade. Začíná to u dozorců, kteří kradou jídlo v kuchyni (maso další potraviny se prodávají dále). "Vzorní" vězni, co vaří v kuchyni mají možnost si zbytek masa rozprodat sami za cigarety či peníze od obviněných či vězňů.

Obyčejný obviněný nemá žádné maso.

Dostane jen polovinu knedlíku (velkého) a omáčku. Na dotaz, kde je maso, jsem se dozvěděl, že je rozmixováno, aby nás prý nebolely zuby.

0
Vytisknout
13262

Diskuse

Obsah vydání | 4. 1. 2013