Petice proti Klausově amnestii na facebooku pomíjí o co opravdu jde

4. 1. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Po facebooku se houfně šíří petice protestující proti Klausově novoroční amnestii ZDE. Nemohu se zbavit pocitu, že opět lidi jednají bezmyšlenkovitě, jak ovce..

Je to jistě vděčné bulvární téma, "trestat zločince". Jednou jsme usoudili, že je někdo vinný, a tak si společnost žádá "tvrdý a spravedlivý trest". Nemohlo by být nic populističtějšího.

Souhlasím, že zahrnout do amnestie dlouho vyšetřované osoby podezřelé z velkých finančních a ekonomických zločinů bylo od Klause - zjevně nedomyšleně - fackou zhrzené a naštvané společnosti, která právem požaduje, aby ekonomická kriminalita začala být trestána. Je s podivem, že Klaus nemá v prezidentské kanceláři tak inteligentní poradce, kteří by ho dokázali předem varovat, co jeho amatérská amnestie způsobí.

Jiná věc je, že české soudnictví je v otřesném stavu. Nejenže se v ČR vězní tisíce lidí za přečiny, za něž by ve vězení vůbec neměli být, ale odborníci, kteří se tím zabývají, přiznávají, že je v českých věznicích vězněno cca 30- 40 procent zcela nevinných lidí.

Plošná amnestie přirozeně otřesný stav českého soudnictví a vězeňství nevyřeší, jenže člověk by doufal, že o tomto velmi významném aspektu Klausovy kontroverzní amnestie se začne v důsledku jeho rozhodnutí mluvit. Vůbec ne.

Ozve se někdo a začne se zkoumat, kolik nevinných lidí neprávem trpí v českých věznicích?

0
Vytisknout
15748

Diskuse

Obsah vydání | 4. 1. 2013