Rodičovská dovolená v Norsku

14. 5. 2013

čas čtení 2 minuty

Mám několik poznámek k článku Karla Dolejšího "Povinně dělená menstruace, aneb I muži musí mít své dny", píše Tomáš Kadlas. V Norsku bydlím přes 3 roky a loni se nám s partnerkou narodila holčička. Rodičovská dovolená s kvótami se nás tedy týká osobně. Tedy pro informaci:

Rodičovská dovolená trvá celkem 47 týdnů (při státní podpoře 100% předchozího platu nebo příjmu (je ale zastropováno pro vysoké příjmy)) nebo 57 týdnů při 80%. Z toho 3 týdny před termínem porodu a 6 týdnů po porodu je vyhrazeno matce, 12 libovolných týdnů otci (lze vybrat po kouscích do 3 let věku dítěte) a zbylých 26/36 týdnů si otec s matkou mohou rozdělit libovolně.

Pokud si otec svou kvótu nebo její část nevybere, peníze propadají. Na matku lze kvótované týdny převést pouze výjimečně (těžká nemoc otce apod.). V polovině t.r. se rodičovská dovolená prodlužuje o 2 týdny a bude se prodlužovat jak kvóta pro matku, tak pro otce.

Osobně si myslím, že do toho, jak si rodiče rozdělí, pokud si rozdělí, rodičovskou dovolenou, by stát neměl vůbec mluvit. S tímto názorem nejsem v žádném případě osamocen. Podle průzkumů veřejného mínění pro deník VG na jaře 2010 bylo pro ponechání rozhodnutí o dělení dovolené pouze na rodičích 51,4% oslovených, okolo 20% bylo pro přidělení jedné třetiny každému z rodičů a jednu třetinu pro libovolné rozdělení, 22,4% bylo pro zachování v té době platného dělení.

Dle jiného průzkumu z října 2010 pro Aftenposten chtěly dvě třetiny kvóty zrušit, pro bylo 28 % a 7 % nemělo názor. V dalším průzkumu for Klassekampen a Nationen v lednu 2012 chtělo kvóty zrušit 67%, zatímco příznivců zachování bylo pouze 14 %.

Nevím tedy, zda se dá říci, že "skandinávské společnosti dospěly ke konsensu". V září t.r. se budou konat volby a zdá se, že strany současné sociálnědemokratické koalice, které jsou u moci osmým rokem, je prohrají. Existuje společenská poptávka po lehkém omezení moralizování a sociálního inženýrství současných politiků, i když z českého pohledu budou faktické změny malé a zásadně charakter norského sociálního státu nezmění. Kvóty však zřejmě budou zrušeny, neboť to mají v programu obě největší opoziční strany.

0
Vytisknout
12663

Diskuse

Obsah vydání | 15. 5. 2013