Vladimir Putin chce prověřit informaci, kterou dostává od podřízených

29. 7. 2014

čas čtení 2 minuty

V nizozemské Radě bezpečnosti oznámili, že data získaná rozšifrováním zápisnic malajsijského boeingu publikují až po zjištění příčin tragédie. S čím je takové rozhodnutí spojeno v radě neupřesnili. O tom, jak na data z "černých skříněk" budou reagovat v Rusku, uvažuje zvláštní dopisovatel listu Kommersant Andrej Kolesnikov.

Ruská a světová veřejnost očekává, kdy budou publikovány výsledky zkoumání "černých skříněk" z boeingu. Mnozí v Rusku litují, že se skříňky dostaly do rukou Angličanům, kteří teď svou šanci nepustí a spolu s Američany dají této historii dlouho očekávané dokumentární rozvinutí.

A jak Vladimir Putin mohl dopustit, aby k tomu došlo? Copak nechápal, že když souhlasí s předáním "černých skříněk" Nizozemcům, fakticky je předává do rukou Britům, to znamená do rukou nepřátel - v krajní míře, v informační válce?

Je možné, že celá věc je v tom, že to chápal.

Pokud připustíte, že v této, jako v každé jiné válce (ale nakonec i v mírovém životě) se nedá věřit nikomu, tak je naprosto možné, že ruský prezident chce v krajní míře prověřit informaci, kterou dostává z různých kanálů od svých podřízených.

Co se tam ve skutečnosti stalo? Může být, že s tím opolčenci (nebo jak je nedávno nazval, bojovníci odporu) nemají nic společného? A ruští vojáci už tím méně? A může být, že s tím nemají nic společného ukrajinští vojáci? Rozhodně v tom dosud vůbec není jasno.

Není vyloučeno, že ruský prezident, který nedůvěřuje nikomu, chce získat ještě jeden informační kanál - počítá s tím, že rozšifrování "černých skříněk" proběhne pod kontrolou velkého počtu různých zemí, a že ve skutečnosti tato situace neodpovídá tomu, kdy by Britové mohli něco skrýt.

A jestli se koneckonců v některý okamžik vyjasní, že opolčenci k tomu mají jakýsi vztah - tak to radikálně změní vztah k nim. Také pokud by se ukázalo, že náhoda je, například, poněkud fatální...

Vše co mohl získat z vlastních zdrojů zjevně získal. Teď by chtěl získat také z cizích. A určitě ne od spolupracovníků SBU - s nimi už je to docela jasné.

Jestli, opakuji, se vyjasní, že bojovníci odporu se ve skutečnosti nedozvěděli, že boeing byl sestřelen, až z padajících úlomků letadla a ostatků pasažérů - tak bude jednou provždy přehodnocena veškerá politika vztahů s nimi.

Ano, Vladimir Putin se jich zřekne.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
11886

Diskuse

Obsah vydání | 30. 7. 2014