Robert Fisk: Co kdyby to bylo 35 palestinských mrtvých a 800 Izraelců?

28. 7. 2014

čas čtení 4 minuty

Beztrestnost je slovo, které člověka napadá. Osm set mrtvých Palestinců. To je více než dvojnásobek mrtvých v letadle MH17 nad Ukrajinou. A i počet jen "nevinných" mrtvých - tedy žádných bojovníků Hamasu, jejich mladých sympatizantů či zkorumpovaných úředníků Hamasu, s nimiž Izraelci nakonec, samozřejmě, budou muset vyjednávat - pak je počet žen, dětí a starců, kteří byli v Gaze zmasakrováni, stále ještě vyšší než celkový počet obětí z letadla MH17.

A je něco opravdu podivného, že, ohledně naší reakce na tyto dvě šokující počty mrtvých. V Gaze žádáme o příměřží, ale ať si tam pohřví své mrtvé ve vedru brlohů v Gaze a nemůžeme ani otevřít humanitární východ pro raněné. Pro cestující z letu MH17 požadujeme - okamžitě - řádný pohřeb a péči o příbuzné mrtvých. Proklínáme ty, kdo nechali mrtvé ležet na polích východní Ukrajiny - zatímco mnoho mrtvol leží, možná kratší dobu, ale pod stejně horkým sluncem, v Gaze.

Protože - a to mi pomalu během let dochází - nám je osud Palestinců lhostejný, že. Nevadí nám ani izraelská vina, která je daleko větší v důsledku většího počtu civilistů, které izraelská armáda usmrtila. Nestaráme se ani o vinu Hamasu. Samozřejmě, bylo by strašné, kdyby byla čísla obrácená. Kdyby zemřelo 800 Izraelců a jen 35 Palestinců, právem bychom to nazvali zvěrstvem, vražděním, vrazi by byli pohnáni k odpovědnosti. Ano, Hamas musí být také pohnán k odpovědnosti. Avšak proč dnes hledáme jen zločince, kteří odpálili jednu - možná dvě - rakety na letadlo nad Ukrajinou? Kdyby se počet izraelských mrtvých rovnal počtu mrtvých Palestinců - díky bohu, že tomu tak není - Američané by nabízeli veškerou vojenskou podporu Izraeli ohroženému "teroristy podporovanými z Íránu". Požadovali bychom, aby byli pachatelé předáni spravedlnosti. Ale my to neděláme. Protože ti, kdo zemřeli, jsou většinou Palestinci.

Další otázky. Kolik Palestinců musí zemřít, než bude vyhlášeno příměří? 800? 8000? Není tomu tak, že bychom to nezažili už předtím.

Od masakru arabských vesničanů novou izraelskou armádou v roce 1948, jak jej líčí izraelští historici, přes masakr v táborech Sabra a Šatila, kdy libanonští křesťanští spojenci Izraele vyvraždili až 1700 lidí v roce 1982, zatímco k tomu izraelská vojska přihlížela, od masakru libanonských Arabů v Káni na základně OSN v roce 1996 k dalšímu, menšímu zabíjení znovu v Káně o 10 let později. A k masovému zabíjení civilistů ve válce v Gaze v letech 2008-2009. Po Sabře a Šatile bylo vyšeetřování, a po Káně bylo vyšetřování a po Gaze v letech 2008-2009 bylo vyšetřování.

Jinými slovy, v této situaci jsme už byli dříve. Tvrzení, že jen "teroristé" nesou vinu za ty, které Hamas usmrcuje, a jen "teroristé" nesou vinu za ty, které vraždí Izrael ("teroristé" z Hamasu, samozřejmě). A neustále znovu a znovu opakované tvrzení, že Izrael má ty nejvyšší standardy jakékoliv armády na světě a nikdy by nezabíjel civilisty. Při izraelské invazi do Libanonu bylo usmrceno 17 500 osob. Většina z nich byli civilisté. To už jsme na to zapomněli?

A kromě beztrestnosti člověka napadá slovo stupidita. Zapomenu, že jsou zkorumpovaní Arabové a vrazi z ISIS a masoví vrazi v Iráku a v Sýrii. Možná se náš nezájem o "Palestinu" dá očekávat. Netvrdí, že zastupují naše hodnoty. Ale co si máme myslet o Johnu Kerrym, Obamovu ministru zahraničí, který nám minulý týden sdělil, že je nutno řešit "otázky u kořenů" izraelsko-palestinské války? Co proboha dělal celý loňský rok, když tvrdil, že vytvoří za 12 měsíců mír na Blízkém východě? On si snad neuvědomuje, proč jsou Palestinci v Gaze?

Pravdou je, že mnoho statisíců lidí po celém světě - kéž bych mohl říct miliony - chtějí, aby skončila tato beztrestnost, a skončilo užívání výrazů jako "nepřiměřený počet raněných a mrtvých". Nepřiměřený v poměru k čemu? Odvážní Izraelci také zastávají tento postoj. Píší o tom. Ať žije izraelský deník Haaretz. Mezitím se arabský, muslimský svět stává divočejší svým hněvem. A my za to zaplatíme cenu.

Kompletní článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8225

Diskuse

Obsah vydání | 30. 7. 2014