Hlavní konstruktér letounu Su-25 "nevěří" v sestřelení Boeingu 777 tímto strojem

28. 7. 2014

čas čtení 2 minuty

Zničení letounu Boeing 777 společnosti Malaysia Airlines 17. července raketou třídy "vzduch-vzduch" R-60 vypuštěnou z bitevního letounu Su-25 ukrajinského letectva je málo pravděpodobné. To je názor hlavního konstruktéra letounu Su-25 Vladimira Babaka, který dnes předložil v exkluzívním rozhovoru pro web ARMS-TASS.

"Technické charakteristiky letounu Su-25 mu dovolují vystoupat do výšky 11-12 km. Ohraničení letu shora hranicí 7 km bylo při konstrukci Su-25 stanoveno s cílem garantovat práceschopnost pilota ve vysoké výšce," řekl konstruktér.

Současně, jak Babak zdůraznil, síla bojové hlavice rakety třídy vzduch-vzduch R-60, s níž by, jak tvrdí někteří experti, mohl být zničen malajsijský letoun, nepostačuje ke zničení takového velkého vzdušného cíle, jako Boeing 777. Raketa R-60 je osazena samonaváděcí infračervenou hlavicí a v případě jejího úspěšného vypuštění na boeing ze zadní polosféry mohla zasáhnout a zničit pouze motor letounu.

"Boeing 777 je dostatečně velký pták, který se nepodá takovým malým kousancům, jako raketa R-60", je přesvědčen Babak.

"Ale nejtěžším problémem je to, že k zásahu raketou R-60 musíš přilétnout zezadu a zaútočit na letoun", myslí si hlavní konstruktér. Podle jeho názoru scénář nalétnutí ukrajinského Su-25 ze zadní polosféry Boeingu 777 v potřebné výšce je málo pravděpodobný. Je to spojeno s tím, že v takových výškách rozdíl v rychlosti mezi Su-25 a Boeingem 777 dosahuje v průměru 100-150 km/h ve prospěch dopravního letounu. V souvislosti s rozdílem rychlostí obou letounů by bylo "velmi obtížné" zasáhnout dopravní letoun raketou R-60. "Tím spíš, že ukrajinští piloti nemají zkušenost s letem na daných výškách, ano i jejich kvalifikace je velmi nízká. V principu je samozřejmě možno "vyskočit" (dynamicky vystoupat - KD) na hladinu letu boeingu a současně s tím provést útok. Ale to je velmi, velmi obtížné, nevěřím v reálnost tohoto scénáře a tomu, že ukrajinský Su-25 mohl vypustit raketu R-60," uzavírá Babak.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
16596

Diskuse

Obsah vydání | 30. 7. 2014