Jak je to vlastně s lidskostí Palestinců

26. 8. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Některé tuzemské sdělovací prostředky, potažmo "renomovaní komentátoři", se se železnou pravidelností soustředí na "dehumanizaci" Palestinců v Gaze tím, že je líčí jako nesvéprávné bytosti, jež jsou v područí Hamásu a jež vystavují svoje životy a životy svých dětí "na odiv" izraelským útokům. Jak je to ale s onou nelidskostí Palestinců vlastně doopravdy? Jsou civilní obyvatelé pásma Gazy skutečně tak nesvéprávná zvířata, že své "mladé" obětují na střechách vlastních domů, pod nimiž se nacházejí skladiště zbraní, aby mohl Hamás propagandisticky nad Izraelci zvítězit?

Průzkum veřejného mínění uskutečněný v pásmu Gazy s účastí jednoho tisíce respondentů, který byl zveřejněný 23. srpna v sobotu, ukazuje ZDE, že drtivá většina Gazanů, necelých 88 procent, si přeje dlouhodobý klid zbraní. Dalších 10 procent z dotazovaných vyjádřilo podporu "středně trvajícímu příměří".

Tato skutečnost jako jarní ledy bortí v českých zemích hluboce zanícenou představu o tom, že Palestinci si nepřejí mír s Izraelem a že se chovají podle toho, jak Hamás píská. Ale jaké hlasy představují zbylá dvě procenta? Že by šlo o "vox populi" militantních hamásovců, jejich rodin či stoupenců? To je ale zatraceně málo tváří v tvář údajnému sebedestruktivnímu chování zdivočelých Arabů v pásmu i mimo ně.

Osobně se domnívám, že dehumanizace lidských bytostí tísnících se v podmínkách "otevřeného vězení" a ekonomické blokády je silně rasistická a tragicky zjednodušující. Takto nelze pochopit ani píď izraelsko-palestinského konfliktu, který zuří jak v Gaze, tak na Západním břehu. Pokud neuvěříme v lidskost, třebaže ideologického protivníka, zůstaneme sami nelidští.

Průzkum dále ukazuje, že zhruba 90 procent Gazanů se staví proti "odzbrojení palestinského hnutí odporu". Na tom není nic špatného, neboť podle mezinárodního práva ZDE má okupovaná populace při prosazování práva na sebeurčení povoleno okupantovi vzdorovat. Naopak okupant, v tomto případě Izrael, musí okupované populaci zajistit podmínky k důstojnému životu. Izrael však zcela bezostyšně jedná v rozporu s tímto nařízením. ZDE. Hamás, Islámský džihád atd. mají proto plné právo se bránit invazním izraelským jednotkám v Gaze, ale rakety jimi odpalované z pásma na Izrael musí být konstruovány jako akty odporu a musí být v souladu s právem na sebeurčení. Jinými slovy: tyto útoky nemohou být vedeny proti civilní populaci Izraele.

Dále se z průzkumu veřejného mínění v Gaze dozvídáme, že 80 procent dotázaných vnímá roli amerického prezidenta v konfliktu jako "negativní" s tím, že jeho postoj je dlouhou dobu jednoznačně "proizraelský". Více než 80 procent respondentů má za to, že by Mezinárodní trestní soud (ICC) měl zahájit vyšetřování válečných zločinů spáchaných izraelskými vojenskými silami během poslední vojenské operace v Gaze.

Celkem zajímavá jsou též stanoviska dotazovaných na existenci Islámského státu (IS). Ač to někomu, kdo není schopen rozeznat primární rozdíl mezi sekulárním režimem v Turecku a feudální tyranií v Saúdské Arábii, může připadat nemožné, 85 procent respondentů se vůči tomuto útvaru staví negativně. Izraelská vláda přitom přirovnala své tažení proti Hamásu k tažení proti IS.

Nicméně je zjevnou věcí, že jakýkoliv průzkum veřejného mínění, navíc prováděný Palestinským centrem veřejného mínění v podmínkách války od 14. do 19. srpna, není přímo vysloveným slovem božím. Musí být samozřejmě zohledněn nesporný fakt, že se jedná o palestinskou instituci, byť soukromou, a nikoliv naprosto nezávislou organizaci zvenčí. Pořád je to ale více než na vratkých blatech se zakládající domněnky o získávání sympatií světové veřejnosti prostřednictvím obětování vlastní krve.

Palestinské centrum veřejného mínění (PCPO) se na svých webových stránkách profiluje jako "přední palestinská výzkumná instituce, která byla založena v roce 1994 jako soukromá organizace" ZDE.

0
Vytisknout
11225

Diskuse

Obsah vydání | 28. 8. 2014