Rusko "vyšle na Ukrajinu druhý humanitární konvoj"

25. 8. 2014

čas čtení 1 minuta

Rusko oznámilo, že plánuje do vzbouřeneckých oblastí na východní Ukrajině vyslat druhý "humanitární" konvoj. V pátek vyslala přes hranice na Ukrajinu 200 vozidel, což Kyjev charakterizoval jako invazi. V sobotu se vozidla vrátila do Ruska poté, co svůj náklad vyložila v těžce postiženém vzbouřeneckém centru, městě Luhansku.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov uvedl v pondělí, že Rusko oznámilo ukrajinské vládě, že v nadcházejících dnech vyšle po stejné trase do vzbouřenecké oblasti druhý konvoj. Dodal, že rozdělování potravin, vody a dalšího materiálu, které dovezl první konvoj, bylo v pondělí zahájeno za účasti Mezinárodního výboru Červeného kříže. Červený kříž nepotvrdil, že se podílí na rozdělování ruské pomoci.

V neděli, při ukrajinských oslavách získání nezávislosti na Sovětském svazu r. 1991, oznámil prezident Petro Porošenko, že vláda zvýší vojenské výdaje, aby vzbouřence porazila.

Ve vzbouřenci ovládaném Doněcku byli zajatí ukrajinští vojáci v neděli vedeni ulicemi města, dav jim nadával a házel po nich vajíčky a rajčaty. Vzbouřenci tím porušili Ženevské dohody o zacházení z válečnými zajatci.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7354

Diskuse

Obsah vydání | 26. 8. 2014