Britský parlamentní výbor:

Je zapotřebí úplně nového zákona o výzvědných službách a sledování obyvatelstva

12. 3. 2015

čas čtení 1 minuta

Britské zákony, upravující práci výzvědných služeb a masového dohledu nad obyvatelstvem musejí být radikálně přepracovány, aby byly transparentnější, srozumitelnější a týkaly se současnosti, konstatoval výzvědný a bezpečnostní výbor Dolní sněmovny ve zprávě, kterou vyvolala odhalení Edwarda Snowdena.

Analýza se sestavovala půl druhého roku. Výbor Dolní sněmovny tvrdí, že britské výzvědné agentury shromažďováním dat od občanů neporušují existující zákony a argumentují, že masový sběr dat od občanů vládou se nerovná hromadnému špehování a nezosobňuje to hrozbu individuálnímu soukromí.

Parlamentní výbor však také konstatuje, že právní rámec práce výzvědných služeb je zbytečně složitý a - což je klíčové - není dostatečně transparentní. Současné zákony totiž lze interpretovat jako že poskytují výzvědným agenturám "naprostou volnost dělat cokoliv, co uznají za nutné."

Parlamentní výbor doporučuje, aby vznikl nový, jasný, jednotný zákon, který podrobně popíše schvalovací procedury, hranice, až kam výzvědné služby smějí při shromažďování dat zajít, splní zásady transparentnosti, zaručí dohled nad prací výzvědných služeb, a bude obsahovat i další skutečnosti.

Zpráva se po květnových všeobecných volbách stane podkladem pro diskusi o novém zákonu v příštím britském parlamentě.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6692

Diskuse

Obsah vydání | 16. 3. 2015