Česká republika, ráj pro špiony

13. 3. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Jak informoval Respekt ZDE, Bezpečnostní informačí služba v nedávných dnech odhalila tři ruské špiony. Zpráva se také zmiňuje o odhadu, podle kterého na ruském velvyslanectví v Praze působí pod diplomatickým krytím zhruba třicet špionů. Ale i to je zřejmě pouhá špička ledovce.

Ruské zpravodajské agentury vedou dvě hlavní kategorie agentů. Kromě osob s diplomatickým pasem jde také o tzv. ilegály, tedy osoby, které diplomatické krytí nemají a přijíždějí do země pod různými záminkami neoficiálního charakteru, nejčastěji s identitou byznysmena. Léty prověřené pravidlo říká, že na jednoho ruského operativce s diplomatickým krytím zpravidla připadá několik "ilegálů". A ti samozřejmě zdaleka nejsou tolik na očích jako oficiální personál velvyslanectví, je tedy těžší je odhalit.

Problém ovšem v Česku nespočívá v tom, že by BIS byla pasivní. Problém je politický. Vláda má strach přiznat sobě i veřejnosti, jak vážná je situace v oblasti promoření českého prostoru ruskými špiony. Bojí se odhalit skutečný rozsah problému, protože ví, že to s pravděpodobností hraničící s jistotou povede k okamžitému vyostření vztahů s Moskvou a spíše než k nevlídné k výrazně hostilní reakci. Proto i právě odhalený případ ruských špionů odmítá Černínský palác vůbec veřejně komentovat ZDE.

BIS ovšem nic netají ani nemaluje na růžovo. V poslední výroční zprávě ZDE hovoří jasně o tom, že počet ruských špionů v ČR je "extrémně vysoký" a zaměřují se na několik sektorů v oblasti bezpečnosti, politiky a ekonomiky. "Ilegály" k nám vysílají jak GRU, tak SVR - obě ruské služby zabývající se špehováním v zahraničí.

Že je cosi špatně je jasné již delší čas. Ještě v roce 2009 museli rezignovat tři generálové zdiskreditovaní účastí v ruské špionážní hře ZDE. Jeden z nich byl českým zástupcem v NATO.

Ruské aktivity u nás se ovšem neomezují jen na špionáž. Po zprávě BIS upozorňující na riziko představované polovojenskými "kozáckými" spolky ZDE, již ještě nelegitimní Rusnokova vláda na ruský nátlak hodila do koše, dochází k otevřenému pokusu rozšířit proruské paramilitární organizace na české území ZDE.

Stojí za připomenutí, že v této fázi ruských podvratných operací vyznačené zahájením výcviku polovojenských ozbrojených skupin se Ukrajina nacházela někdy kolem roku 2007. Kam se dostala sedm či osm let poté lze snadno zjistit sledováním zpráv z bojiště.

0
Vytisknout
10383

Diskuse

Obsah vydání | 16. 3. 2015