Téměř milion Brazilců požadoval odvolání levicové prezidentky

16. 3. 2015

čas čtení 1 minuta

Takřka milion demonstrantů v neděli pochodoval ulicemi brazilských měst na protest proti ekonomickým problémům, růstu cen a korupci - a požadoval odvolání levicové prezidentky Dilmy Rousseffové.

Protesty přicházejí v době, kdy Brazílie bojuje s chronickými ekonomickými i politickými potížemi. Když Rousseffová v roce 2012 nastupovala do úřadu, ekonomika procházela boomem.

Prezidentka, která čtvrt roku vykonává druhý mandát, sotva rezignuje, navzdory pokusům o impeachment vyvolaným mnoha oponenty. Ti jsou rozhněváni pětiletou ekonomickou stagnací a mnohamiliardovým korupčním skandálem ve státní energetické společnosti Petrobras.

Prezidentka před pěti měsíci těsně obhájila mandát a protesty jsou známkou, že polarizovaná země je s ní stále nespokojenější. V některých městech nedávno protestující narušili její projevy bušením do hrnců.

Nedělní protesty byly vesměs klidné, s minimem násilí, ve srovnání s demonstracemi proti mistrovství světa ve fotbale v roce 2013.

V největším městě Sao Paulo se na mrakodrapy obklopené třídě Avenida Paulista shromáždilo na půl milionu osob. V Riu a Brasílii v mnoha případech protesty přivítali bohatí, kteří tradičně oponují vládnoucí Dělnické straně.

Třídní rozdíly se vyostřují také tím, že se strana snaží postavit tradiční příznivce z řad příjemců sociálních programů proti zbytku Brazilců.

Oponentům se nelíbí, že strana příliš dlouho ignoruje kritiku za masivní utrácení, podporu půjček, protekcionistickou politiku a korupci. Mnozí ekonomové očekávají, že Brazílie letos upadne do recese. Inflace dosahuje desetiletého rekordu a real ztratil za rok vůči dolaru 22% své hodnoty.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6099

Diskuse

Obsah vydání | 16. 3. 2015