Generální tajemník NATO:

Ruské válečné hry bez předchozí komunikace se Západem mohou vést k náhodné eskalaci konfliktu

13. 3. 2015

čas čtení 2 minuty

Jens Stoltenberg, generální tajemník Severoatlantické aliance, varoval že rostoucí počet ruských válečných her, realizovaných, aniž by Moskva o nich předem informovala Západ, a omezení pravidelných vojenských komunikací mezi NATO a Moskvou hrozí nebezpečím, že by nedorozumění mezi oběma stranami mohla rychle eskalovat.

Stoltenberg vyjádřil své znepokojení několik dní poté, co Rusko odešlo ze společného fóra se zeměmi NATO, jehož cílem bylo jednat o omezení konvenčních zbraní v Evropě.

Od intervence Ruska na Ukrajině a od ruské anexe Krymu došlo k radikálnímu omezení dialogu v radě Rusko-NATO, která vznikla po ukončení studené války. Děje se to v době silného napětí a rychlejšího tempa vojenských cvičení obou stran v blízkosti vzájemných hranic.

"Odehrává se stále více rychle zorganizovaných vojenských cvičení bez předchozí informovanosti druhé strany," řekl Stoltenberg. "Je důležité, aby zůstaly komunikační kanály otevřené a abychom měli co největší míru transparentnosti, aby nedošlo k nedorozuměním. Musíme si dát pozor, aby se případné incidenty nevymkly kontrole."

"Všechny státy mají právo konat vojenská cvičení, pokud to dělají v rámci svých mezinárodních povinností," řekl generální tajemník NATO. "Avšak nedávná ruská praxe organizování náhlých cvičení je vážně znepokojující. Náhlé, neočekávané a překvapivé vojenské manévry přispívají k nestabilitě. Rusko za poslední dva roky zorganizovalo více než deset náhlých vojenských cvičení. Rusko okupovalo Krym pod rouškou náhle zorganizovaného vojenského cvičení. NATO neorganizuje žádná překvapivá vojenská cvičení od konce studené války."

Rusko dramaticky zvýšilo počet vojenských letů nad Pobaltím, což vedlo k tomu, že NATO zintenzivnilo letecké hlídkování nad pobaltskými zeměmi. Ve čtvrtek bylo oznámeno, že Rusko zahájilo další překvapivé vojenské cvičení, jehož součástí je jeho pobaltská flotila.

"Zvýšený počet ruských vojenských cvičení a zvýšená vojenská přítomnost ruských vojsk u hranic NATO podtrhuje význam vzájemných kontaktů, otevřenosti a předpověditelnosti. Děláme, co můžeme, abychom to zajistili, ale odchod Ruska z jednání o konvenčních silách v Evropě je součástí širšího obrazu. Snažíme se komunikovat v našem politickém dialogu, že bychom chtěli větší otevřenost a předpověditelnost."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9406

Diskuse

Obsah vydání | 16. 3. 2015