Korupce se děje před tím, než je smlouva uzavřena

Představa, že zveřejňování smluv omezí korupci, je bláhová

2. 5. 2015

čas čtení 2 minuty

Nechci Vám kazit iluzi, ale jsem přesvědčen, že zákon o registru smluv v boji proti korupci moc nepomůže, píše čtenář, jehož identitu vzhledem k předchozí neblahé zkušenosti s upozorněním na korupční jednání nezveřejňujeme, v reakci na článek o snaze poslanců ČSSD, ODS a KSČM oddálit přijetí zákona o registru smluv. Pár let se motám okolo veřejných zakázek a z předchozího zaměstnání jsem byl vyhozen, protože jsem upozornil na korupční zakázku. Naopak jsem přesvědčen, že tento zákon vymysleli sami korupčníci, protože jim nevadí a boj proti korupci se i díky tomuto zákonu dostává na slepou kolej.

Pouze lidé, kteří toho ví o veřejných zakázkách velmi málo, nebo lidi hloupí si mohou myslet, že registr smluv nějakým způsobem omezí korupci. Naopak jeho realizace pravděpodobně na dlouhou dobu uspí boj proti korupci, minimálně na dobu, než se prokáže, že v boji proti korupci vůbec nepomohl, což bude pravděpodobně trvat několik let.

Jen naprostý hlupák by podepsal smlouvu, z které by bylo vidět, že došlo ke korupci. Smlouvy jsou vesměs v pořádku, takže ani ze smlouvy se například nepozná, že je zakázka je předražená (pouze u stavebních po zveřejnění výkazu výměr by se někdy k takové informaci mohl člověk dobrat). Metody, jak si přijít na dobré peníze z veřejné zakázky jsou mnohem sofistikovanější.

Jako příklad mohu uvést zakázku ze zkušenosti: Ani kontrola z nadřízeného orgánu nezjistila, že veřejnou zakázku vysoutěženou za 60 milionů programoval jeden člověk jeden rok a navíc ani nebyl zaměstnanec vítězné firmy, ale byl najat z jiné. Všechny dokumenty, včetně smlouvy byly naprosto v pořádku.

Nedá se tvrdit, že je registr smluv úplně k ničemu. I já si umím představit, že například pokud bude nákup zcela shodných zařízení, pak se dá v takovém registru dohledat, jaké jsou ceny a z toho usoudit, zda jde o problém. Nicméně je tak málo shodných zakázek, že je otázkou, zda stojí za námahu realizovat registr smluv. Tyto případy se dají s pomocí současných prostředků vyhledat jinak. Kroky proti korupci by měli být jiným směrem, ale o to asi není zájem.

0
Vytisknout
9515

Diskuse

Obsah vydání | 5. 5. 2015