Jak by západní média psala o nepokojích v Baltimore, kdyby to nebylo v USA

5. 5. 2015

čas čtení 5 minut

Článek napsala Karen Attiah, zástupkyně redaktora názorové stránky amerického deníku Washington Post.

Mezinárodní politikové vyjádřili znepokojení nad rostoucí vlnou rasismu a státního násilí ve Spojených státech, zejména co se týče zacházení s etnickými menšinami v zemi a korupce v jednotkách státní bezpečnosti po celých Spojených státech, když jde o případy policejní brutality. K nejnovější krizi došlo v Baltimore, ve státě Maryland, kdysi živém městě na východním pobřeží USA, kde byl usmrcen neozbrojený muž jménem Freddie Gray, jemuž policie, zatímco byl ve vazbě, přerazila páteř.

Černošští Američané, menšinová etnická skupina, jsou zabíjeni jednotkami státní bezpečnosti častěji než většinové bělošské obyvatelstvo. Pravděpodobnost, že budou usmrceni policejní střelbou, je u mladých amerických černochů jednadvacetkrát vyšší než u bělochů.

Velká Británie vyjádřila znepokojení nad znepokojujícím vývojem událostí, k němuž dochází v posledních několika měsících. Britský ministr zahraničí vydal prohlášení: "Apelujeme na americký režim, aby zvládl své agenty státní bezpečnosti, kteří brutalizují příslušníky amerických etnických menšin. Rovné uplatňování zákona, stejně jako respekt pro lidská práva pro všechny občany, černochy jako bělochy, je základní podmínkou zdravé demokracie." Británie si stále udržuje živý zájem o Spojené státy, které jsou její bývalou kolonií.

Palestina nabídla pokračující pomoc americkým prodemokratickým aktivistům a vyslala masky proti slznému plynu na pomoc těm, kteří protestují v různých amerických městech proti policejní brutalitě. Egyptské prodemokratické organizace konstatovaly, že budou také sdílet své zkušenosti ohledně amerických zbraní, používaných proti veřejným protestům.

V prohlášení OSN se praví: "Odsuzujeme militarizaci a policejní brutalitu, které jsme v posledních měsících svědky ve Spojených státech a naléháme, aby americké bezpečnostní síly zahájily plné vyšetřování úmrtí Freddieho Graye v Baltimore. Přehnané policejní násilí je neomluvitelné." OSN požaduje, aby Spojené státy vyvinuly soustředěné úsilí ke zveřejnění databáze policejního násilí s cílem zlepšit transparentnost a snížit korupci v soudnictví.

Mezinárodní analytikové předpovídají výhonky takzvaného "Amerického jara", podporovaného technologií. "Je pozoruhodné, co dokáží pro věc spravedlnosti v USA učinit sociální sítě," konstatoval jeden analytik politických práv, který působí v Ženevě. "Černošská mládež v Americe nám ukazuje, jak vypadá občanský aktivismus v jednadvacátém století, používají technologii, sociální sítě a decentralizovanou organizační strategii, jejímž prostřednictvím požadují, aby se úřady zodpovídaly ze svých činů, a agitují za změny. Tito mladí lidé ukazují, jak vypadá moderní boj za svobodu. Revoluce se odehraje na Twitteru a na dalších sítích."

Místní politici v americkém městě Baltimore zavedli tento týden stanné právo poté, co se pokojné protesty proměnily v násilí. V reakci na tuto situaci doporučují státy po celém světě, aby osoby s tmavější pletí necestovaly, pokud to není nezbytné, do amerických oblastí nechvalně známých státním násilím páchaným proti neozbrojeným nebělochům, zejména to platí o místech, jako je New York, Missouri, Oklahoma, Jižní Karolína, Ohio, Kalifornie, Michigan, Virginie a nyní i Maryland.

Mezinárodní organizace pro lidská práva apelují na globální společenství, aby poskytovalo azyl americkým černošským etnickým menšinám. Na otázku, zda je Evropská unie ochotna přijmout více černošských uprchlíků, kteří riskují své životy, když prchají před americkým státním násilím, mluvčí EU pro lidská práva konstatoval: "Víc černošských uprchlíků? My máme vlastní krizi ve Středozemí, takže teď to není zrovna pro nás vhodná doba. A kromě toho věříme v americké řešení amerických problémů." Africká unie nereagovala na žádost o vyjádření.

Američtí vládní činitelé konstatovali ve státních médiích, že protestující aktivisté jsou "násilníci", což je rasově zakódované slovo, které se stále častěji používá v USA jako nálepka pro černošské muže v USA. Komentátoři v celostátních amerických médiích často srovnávají aktivisty a nepokoje s různými postavami a událostmi z populárního televizního seriálu The Wire, který se odehrával v Baltimore po roce 2000.

Američtí etničtí černoši jsou nuceni se vystěhovávat z mnoha svých komunit v důsledku jevu, jemuž odborníci na tento region říkají "gentrifikace", kdy se do chudé oblasti nastěhují bohatší obyvatelé. Baltimore je také postižen tímto vývojem a v některých oblastech stoupla cena nemovitostí až o 137 procent poté, co podnikatelské dolary začaly být investovány do chudých čtvrtí.

Občan Joe Smith, člen bělošské etnické většiny, konstatoval před pobočkou Starbucks nedaleko Vnitřního přístavu města Baltimore: "Nechápu, proč tihle černoši ničí své vlastní čtvrti. Proč nenásledují tito lidé příkladu Martina Luthera Kinga? Za jeho doby byli černoši taky terčem policejních útoků, ale tehdy se nesnažili povstat a bojovat proti tomu, čímž znepříjemňují život všem, víte?"

Kompletní článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
16758

Diskuse

Obsah vydání | 7. 5. 2015