Řecko začalo trpět nedostatkem základních potravin a léků

4. 7. 2015

čas čtení 1 minuta

Řecká ekonomika se octla na pokraji kolapsu poté, co v důsledku omezení finančních zdrojů v bankách vznikl nedostatek základních potravin a léků a desetitisíce turistů zrušily svou řeckou dovolenou. Banky uvedl, že mají železnou zásobu 1 miliardy euro, tedy asi 90 euro na jednoho obyvatele Řecka, jichž je 11 milionů, a budou v pondělí potřebovat od Evropské ústřední banky okamžitou finanční pomoc, ať je výsledek referenda jakýkoliv.

Začínají docházet základní potraviny, především na řeckých ostrovech, které jsou populárním cílem turistů. Více než polovina potravin a drtivá většina léků se do Řecka dováží, avšak po zákazu bankovních převodů nemohou podniky platit svým dodavatelům.

V pátek byly fronty téměř u všech bankomatů v Aténách a podnikatelé varovali, že uzavření bank na týden už způsobilo trvalé další škody řeckému hospodářství. Analytikové varovali, že jestliže Řecku do referenda dojdou peníze, stoupenci přijetí podmínek věřitelů v referendu lehce zvítězí.

Premiér Alexis Tsipras v pátek apeloval na Řeky, aby mu dali mandát pro vyjednání lepších podmínek pro Řecko a poukázal na studii MMF, z níž vyplývá, že dluhy Řecka zůstanou nesplatitelné i za nejoptimálnějších hospodářských podmínek.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8674

Diskuse

Obsah vydání | 3. 7. 2015