Schäuble: "Německo se na Řecko nevykašle"

5. 7. 2015

čas čtení 1 minuta

Těsně před nedělním referendem učinil, jak se zdá, německý ministr financí Wolfgang Schäuble smířlivé gesto, když řekl, že Řekové budou v neděli hlasovat buď o možnosti zůstat v eurozóně, anebo ji "dočasně" opustit, zřejmě než dojde k oživení řecké ekonomiky. Tím zřejmě Schäuble podpořil stoupence "Ne" v nedělním referendu, protože jeho výrok je blízký postoji řecké vlády, že hlasování "Ne" v referendu nebude znamenat odchod Řecka z eurozóny.

Řecký ministr financí Janis Varoufakis obvinil věřítele Řecka z terorismu "Proč nás donutili uzavřít banky?" řekl v rozhovoru pro španělský list El Mundo. "Aby v lidem vyvolali strach. A vyvolávání strachu je terorismus."

V celé řadě evropských měst se v sobotu konaly demonstrace na podporu Řecka, mj. i v Londýně, v Liverpoolu a v Edinburku.

Několik ekonomů varuje, že finanční trhy podceňují negativní dopad referenda, ať dopadne jakkoliv. Situace v Řecku je nesmírně problematické vzhledem k rostoucím problémům v Číně. Ve snaze stabilizovat čínské trhy, které od konce minulého měsíce poklesly o 30 procent, nakupují nejvýznamnější čínští makléři domácí akcie nejméně v hodnotě 12,4 miliard liber.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9316

Diskuse

Obsah vydání | 8. 7. 2015