HRW:

Ruský parlament se snaží zabránit obětem porušování lidských práv obracet se na mezinárodní instituce

11. 12. 2015

čas čtení 1 minuta


Ruský parlament se snaží zabránit obětem porušování lidských práv obracet se na mezinárodní instituce Ve čtvrtek schválil ruský parlament zákon, jehož cílem je zabránit obětem porušování lidských práv dosáhnout spravedlnosti u mezinárodních institucí, když se to nepodaří v rámci ruského soudnictví. Zákon poskytne pravomoci ruskému Ústavnímu soudu rozhodovat o verdiktech mezinárodních organizací a prohlásit je za "neproveditelné", pokud ruský Ústavní soud rozhodne, že porušují ruskou ústavu. Zákon vznikl v reakci na rozhodnutí ruského Ústavního soudu z července 2015, podle něhož jsou verdikty Evropského soudu pro lidská práva v Rusku neproveditelné, pokud jsou v rozporu s ústavou Ruska. Podle tohoto rozhodnutí má ruská ústava vyšší právní sílu než mezinárodní právo.

Celé to začalo, když nařídil Evropský soud pro lidská práva Rusku, aby vyplatilo 1,87 miliard euro odškodného akcionářům ropné společnosti Yukos, kterou dříve vlastnil Michail Chodorkovskij, ostrý kritik ruské vlády a někdejší nejbohatší člověk v Rusku.

Potenciální nový zákon by mohl mít obrovský dopad. Minulý týden například rozhodl Evropský soud pro lidská práva v případě Roman Zacharov versus Rusko, že v ruských předpisech pro sledování osob chybějí dostatečné záruky před jejich zneužíváním. Mnoho dalších případů, které byly předloženy Evropskému soudu pro lidská práva, například žaloba proti ruskému zákonu, prohlašující mezinárodní organizace za "cizí agenty" by tak byly ohroženy. Určitě by bylo ohroženo mnoho případu předložených Mezinárodnímu soudu pro lidská práva od ruské okupace Krymu, vzhledem k tomu, že ruská ústava nyní explicitně označuje Krym za ruské území.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5412

Diskuse

Obsah vydání | 14. 12. 2015