Jednání o posílení mezinárodního práva ve slepé uličce

11. 12. 2015

čas čtení 1 minuta


Americký nálet na afghánskou nemocnici obnovil obavy ohledně odpovědnosti v konfliktu. Nicméně návrh posílit dodržování mezinárodního práva čelí na konferenci k Ženevským úmluvám vážnému odporu. Rusko dalo dohromady své spojence, arabské státy a členy Organizace pro islámskou spolupráci. Tato koalice blokuje společný návrh Švýcarska a Mezinárodního červeného kříže.


Rezoluce navržená Švýcarskem a MVČK navrhuje výroční jednání států s cílem přezkoumat tematické a technické záležitosti mezinárodního humanitárního práva, stejně jako předložit vlastní zprávy jednotlivých států o jeho dodržování.

Avšak ze 196 zemí, které ratifikovaly Ženevské úmluvy a sešly se na Mezinárodní konferenci Červeného kříže a Červeného půlměsíce v Ženevě, jich několik návrhu silně oponuje - natolik, že druhý den diplomaté už skřípali zuby a připravovali se na celonoční jednání.

Protinávrh Ruska a osmi dalších zemí, včetně Indie, Kuby, Severní Korey a Běloruska, je hlavní překážkou přijetí rezoluce, jejž příprava si vyžádala čtyři roky konzultací a příprav. Ruská alternativa zdůrazňuje důležitost dodržování úmluv, ale bez konkrétního mechanismu, jak je vynutit. Místo toho navrhuje důvěrné dvoustranné kontakty mezi MVČK a válčícími stranami.

Avšak Červený kříž se zdráhá ředit text, který už podle něj reprezentuje kompromis. Pokud by k tomu došlo, může to podrýt podporu rezoluce, zatímco posilování by odradilo ty, které je třeba přesvědčit.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7293

Diskuse

Obsah vydání | 15. 12. 2015