Slavný britský umělec namaloval na zeď v táboře v Calais Steva Jobse

11. 12. 2015

čas čtení 1 minuta




Banksy, slavný britský autor graffiti, namaloval na zeď v táboře Džungle v Calaise Steva Jobse, aby zdůraznil hrůzy uprchlické krize. Malba zobrazuje Steva Jobse, zakladatele počítačové firmy Apple, s černým pytlem na odpadky přes rameno a s původní verzi počítače Apple. Dílo otevřeně odkazuje na Jobsův původ jako syna syrského imigranta, který přišel do USA po druhé světové válce.

Banksy se k tomu vyjádřil: "Často se nám říká, že imigrace ochromuje zdroje dané země, ale Steve Jobs byl synem syrského přistěhovalce. Firma Apple je nejvýdělečnější podnik na světě, každoročně platí 7 miliard dolarů na daních - a existuje jen proto, že Spojené státy do země vpustily jednoho mladého muže ze syrského města Homs."

Banksy už vytvořil celou řadu jiných děl na podporu uprchlíků. Jedním z nich je parodie na obraz Theodora Gericaulta Prám Medúzy, na níž je luxusní jachta. V jiném díle namaloval čluny, plné mrtvol. Také vyzval letos v létě skupinu Pussy Riot, aby provedla v jeho "parku mystifikace" ve Weston Super Mare premiéru své písně kritizující globální selhávání při pomoci uprchlíkům.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6584

Diskuse

Obsah vydání | 15. 12. 2015