Superhrdinové české politické scény asi bojují v nějakých vážnějších bitvách...

Zůstane Bohuslav Sobotka sám?

1. 2. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Kdekdo o současném premiérovi míní, že není dostatečně silný a odvážný, že je to takový ten typický "přizdisráč", který se otáčí jako příslovečná korouhvička podle aktuálních povětrnostních podmínek.  Ve skutečnosti je Sobotka dnes jediným českým vrcholným politikem, který si troufne otevřeně poukázat na demagogii šířenou Milošem Zemanem, která zneužívá atmosféry strachu vyvolané hysterickou reakcí na imaginární hrozbu. Zemanovy prokazatelné lži o tom, že většina uprchlíků jsou "mladí muži s iphony, organizovaní Muslimským bratrstvem, aby invazí dobyli a podrobili Evropu" jsou velkou částí populace sdíleny jako fakt a kromě Sobotky zatím všichni zarytě mlčí, protože se bojí, že přijdou o hlasy. Přizdisráčů je v české politice evidentně hodně, ale Sobotka to není.

Bohuslav Sobotka už těžko může být obviněn z toho, že nemá odvahu postavit se skutečně velkému nebezpečí. Svým postojem rozhodně nenadbíhá většinovému voliči ČSSD, ani těm nerozhodnutým. Podle dostupných indicií je prostě většina přesvědčena, že lži Miloše Zemana jsou prostě obhajobou zájmů České republiky. Například průzkum SANEP z listopadu 2015 říká, že se Zemanovými postoji k uprchlické krizi se ztotožňuje více než 72 % dospělých v ČR

Sobotka tedy očividně neloví voliče, zvlášť když uvážíme, jaké politické orientace asi budou ti, kdo se Zemanem nesouhlasí. Velmi pravděpodobně to nebudou voliči ČSSD a ani Sobotkův postoj velmi pravděpodobně nezmění jejich volební preference. 

Určitě se najde celé mračno těch, kdo si vyloží Sobotkovu otevřenou kritiku Zemana jako reakci na osobní útok. Kauzalita je jiná. Sobotka kritizuje a Zeman se mstí. Sobotka kritizoval Zemana za šíření nepodložených konspiračních teorií několikrát před tím, než Zeman "zavtipkoval" v Tišnově. Kdyby chtěl premiér na prezidenta reagovat jen v osobní rovině, stačilo by poukazovat na vulgaritu a omezenost, s jakou se Zeman vyjadřuje. Mohl by se tak opřít o názor všech ostatních rozhodujících politických lídrů, kteří Zemanovy výroky o "nedemokratickém odstraňování politiků kalašnikovem" unisono odsoudili jako pitomé. Stačilo by držet se této linky a a vůbec se nedotýkat tématu, na němž dříve extrémně neoblíbený prezident Zeman získává laciné preference těch, kdo se bojí. 

Sobotka by mohl dělat to co ostatní, tedy více či méně přičinlivě přikyvovat manipulacím přiživujícím strach s imigrační vlny, která ČR obchází obloukem. Nedělá to a je možné, že v konečném důsledku škodí sám sobě. Zemanova snaha nahradit ho nějakým stěží slabikujícím patolízalem typu "hatemana" Haška může být úspěšná, ČSSD může mezi svými voliči tratit. Sobotka si ale vybral, chce si zachovat tvář, jako jeden z mála se odvážil poukázat na to, že v Kraji zase jednou převládlo tmářství. Zaslouží si za to respekt.  

Otázka je, kde jsou všichni ti superhrdinové české politické scény, kteří jindy neváhají proti lžím a nenávistem různého druhu. Asi se zabývají nějakou svízelnou lapálií globálního charakteru. Nebo tvoří českou politickou reprezentaci "bunch of creeps"?

0
Vytisknout
12061

Diskuse

Obsah vydání | 4. 2. 2016