Premiér může vzdorovat prezidentovi jen s pomocí Babiše

2. 2. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Postupně narůstající napětí mezi prezidentem a premiérem lze těžko chápat jinak než jako boj o sociální demokracii. Prezident neútočí na vládu jako takovou a zdá se, že podpora hnutí ANO by mu velmi vyhovovala. Ani u ANO, ani u KDU-ČSL nemá žádnou svou pátou kolonu, což se o ČSSD říci nedá.

Vzkřísit jím podporované zemanovce, jejichž předseda se i po ochuzení názvu strany o prezidentovo příjmení stále jako snad jediný politik systematicky prezidenta zastává, je po posledních sněmovních volbách, kde získali půldruhého procenta hlasů, zřejmě i nad Zemanovy síly.

Sociální demokracie ovšem po těch samých volbách zažila pod vlivem Hradu pokus o puč, který se snadno může opakovat, pokud by premiér ztratil ve straně svůj vliv. První důležité měření sil budou představovat krajské volby, kde by snad zosobnění prezidentské frakce v sociální demokracii, totiž jihomoravský hejtman Hašek, mělo být poraženo stejně jako jeho alter ego Onderka v komunálních volbách v Brně. Nicméně případná prohra nebo nevýhra ČSSD v krajských volbách bude jistě prezidentem dávána za vinu současnému vedení strany, které by mohlo najít v povolební frustraci nového lídra v ministrovi Chovancovi, zkušeném to účastníku prvního puče. Jednou obrátil, může obrátit znovu.

Klíčovou roli pro Sobotkův úspěch při odražení zmíněného puče měl Andrej Babiš, který odmítl jednat s Haškem o sestavování vlády. Vznik nové vlády umožnil uplatnění vlivným sociálním demokratům a odsunutí Zemanova křídla na okraj vlivu ve straně. A vláda je i uprostřed svého mandátu stabilní a populární. Kdyby se ovšem podařilo prezidentovi postavit ANO proti premiérovi, mohl by zřejmě změnit mocenské poměry v sociální demokracii.

Proto zřejmě důležitějším střetem mezi premiérem a prezidentem budou volby prezidentské, u kterých stále zůstává otázkou, zda Babiš podpoří Zemana, nebo postaví svého kandidáta. Jednotný, ne příliš výrazný, ale jaksi „slušný“ kandidát celé vládní koalice, v němž by ČSSD a KDU-ČSL vyšly vstříc ANO, aby ho odvedly od Zemana, by mohl mít reálnou šanci, že proti Zemanovi v přímé volbě zvítězí. Tím spíše, pokud by se ho rozhodla, v hrůze z druhého mandátu Miloše Zemana, v němž by už neměl ani tu motivaci znovuzvolení, aby se držel v mezích, podpořit i TOP09 a „pravdoláskaři“.

Zdá se mi, že v blízké budoucnosti půjde v české politice zejména o to, zda se obrovský voličský potenciál ANO přidá na stranu Miloše Zemana, nebo zda se spojí s jeho protivníky. Tím, že Babiš během Haškova puče proti Sobotkovi stál na straně Sobotky, umožnil vznik vlády, která není v prezidentově vleku a stojí si ve srovnání s ním de facto jako vzor kultivované demokracie. To však nemusí trvat věčně.

0
Vytisknout
7368

Diskuse

Obsah vydání | 4. 2. 2016