Přivírá Západ oči nad kurdskými zločiny?

14. 9. 2016

čas čtení 2 minuty


Spojené státy otevřeně podporují několik ozbrojených skupin, kterou jsou součástí konfliktů zuřících c Sýrii a Iráku, protože je považují za nejlepší - a jedinou - možnost, jak porazit Islámský stát. Ale tyto skupiny nemají ani zdaleka čistý rejstřík.


Husajn Jazdanpana, velitel íránské kurdské milice Kurdská strana svobody (známé pod zkratkou PAK) nedávno sdělil AP, že evropští a američtí instruktoři "nás pomáhali a cvičili v rámci boje proti Daéš". PAK bojovala po boku vojáků z iráckého Kurdistánu známých jako pešmerga proti IS v Iráku.

V roce 2014 byl Jazdanpana osobně zasažen skandálem, když se objevila fotografie, na níž stojí s nohou položenou na záda polonahého mrtvého muže ležícího na na zemi. Jazdanpana na mrtvolu padlého bojovníka IS mířil puškou. Fotografie byla Kurdy široce sdílena na sociálních médiích dostalo se jí široké kritiky. Ministr obrany iráckého Kurdistánu údajně Jazdanpanu zadržel s obviněním, že vážně poškodil obraz pešmergy a že se dopustil zločinů proti lidskosti.

Giulio Macari, mluvčí americké koalice v iráckém kurdském městě Irbíl, sdělil AP, že PAK "patrně" získala vojenský výcvik v zacházení se zbraněmi a výbušninami, protože koaliční poradci nabízejí služby všem kurdským milicím kontrolovaným ministerstvem pešmergy. Dále uvedl, že koalice si nevybírá, kterou skupinu bude cvičit.

Není to poprvé, co milice podporované americkou koalicí byly obviněny z porušování lidských práv. Vloni v červnu bojovníci skupiny "Núreddín Zinki", která byla v minulosti podporována Američany, natočili video, na němž sekají hlavu dítěti v ulicích Aleppa. Human Rights Watch a Amnesty International obviňují syrskou kurdskou milici YPG z páchání válečných zločinů a používání dětských vojáků.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7922

Diskuse

Obsah vydání | 16. 9. 2016