Jakub Patočka: Zeman je populární, protože Češi jsou zhnuseni zkorumpovaným neoliberálním kapitalismem ve své zemi

15. 9. 2016

čas čtení 1 minuta

Miloš Zeman je vulgární verzí východoevropských populistů, jako je Kaczyński, Orbán a Fico, v ČR Babiš, píše v deníku Guardian Jakub Patočka. Argumentuje, že autoritářský styl a vyvolávání nenávisti vůči uprchlíkům, které tito populisté prosazují, je důkazem, že demokratická transformace středovýchodní Evropy selhala. Hrozí akutní nebezpečí, že země středovýchodní Evropy se znovu stanou autoritářskými režimy, dodává Patočka.

Lidé ve středovýchodní Evropě mají pocit, že politikové je nezastupují a nejednají v jejich zájmu. Často je to důsledkem korupce podstatné části vedení východoevropských politických stran, ale také zejména proto, že všechny východoevropské strany prosazují neoliberální kapitalismus, který nyní většina občanů v této části světa považuje za systém, který vedl k zhoršení jejich života.

Ve střední Evropa podporoval neoliberální kapitalismus korupci tím, že deklaroval, že všechno má peněžní cenu. Tedy i státní rozhodování či univerzitní tituly a veřejné funkce. To všechno se v ČR dnes korupčně kupuje a prodává.

Česká společnost je hluboce zhnusena postkomunistickou politikou a to je příležitostí pro silné populistické osobnosti, které předstírají, že uhájí společnost před čímkoliv, co by mohlo přijít.

Nová vlna středoevropského populismu používá pravicových metod eskalace nenávisti. Střední Evropa je na cestě k tomu, aby se znovu stala chaotickým místem soupeřících nacionalistů a geopolitických bojů. Máme-li se vyhnout této dystopické budoucnosti pro středoevropský region, je zapotřebí široké strategie EU, s cílem napravit demokracie v tomto regionu.

Je však EU vůbec takové strategie schopna? Situace je příliš vážná na to, aby se o to EU ani nepokusila. Dokáží Češi porazit sami nenávistný populismus? Situace nyní je daleko horší, než bezprostředně po pádu komunismu, kdy budoucnost vypadala tak slibně.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9347

Diskuse

Obsah vydání | 16. 9. 2016