Jean Claude Juncker: EU čelí existenční krizi

14. 9. 2016

čas čtení 1 minuta

Evropská unie čelí existenční krizi, řekne ve středu ve svém projevu o stavu Evropské unie předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Oznámí celou řadu hospodářských a bezpečnostních opatření ve snaze najít pro EU společnou řeč po britském hlasování o odchodu z EU.

Juncker poukáže na to, že dosud nikdy nebyly společné postoje v členských zemí EU tak nízké. Vlády všude spíš poukazují na to, co od Bruselu nechtějí, než aby navzájem spolupracovaly.

Exekutiva EU doufá, že nalezne pro členské země těmata, na něchž se budou moci dohodnout posílením infrastrukturního fondu EU na 500 miliard euro. Juncker také bude prosazovat rychlou realizaci nedávno schváleného zákona o hranici EU a o pobřežních hlídkách, které mají zajistit lepší kontrolu nad přicházejícími migranty.

Avšak jedovatá diplomatická přestřelka mezi Lucemburskem a Maďarskem ohledně maďarského zacházení s uprchlíky dokazuje, jak obtížné bude dosáhnout dohody o uprchlické krizi. Nejméně 3169 lidí zahynulo utopením během prvních osmi měsíců roku 2016 ve snaze dostat se do Evropy.

Juncker promluví proti násilí a diskriminaci a zmíní se o vraždě polského dělníka v anglickém městě Harlow.

V dopise 27 členským zemím EU píše prezident Evropské rady Donald Tusk, že "je pravda, že britští aktivisté za brexit používali falešných argumentů a nepřijatelných generalizací", avšak britské hlasování pro brexit bylo také "zoufalým pokusem zodpovědět otázky, které si miliony Evropanů kladou denně". Tusk tím míní pohraniční kontroly a boj proti terorismu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7229

Diskuse

Obsah vydání | 16. 9. 2016