V Berlíně zřejmě bude vládnout levicová trojkoalice

18. 9. 2016

čas čtení 1 minuta

Podle průzkumů provedených u východů z volebních místností poklesla podpora pro CDU, stranu Angely Merkelové v Berlíně na pouhých 18 procent. Je to její dosud nejnižší volební podpora v německém hlavním městě.

Sociální demokraté (SPD) zřejmě dostali 23,2 procent, CDU 17,9 procent, Strana zelených 16,7 procent a Die Linke 16,2 procent. Do berlínského parlamentu se poprvé dostane protiimgrantská Alternative für Deutschland, jejíž podpora se odhaduje na 11,8 procent.

Hlavními volebními tématy v Berlíně byly sociální spravedlnost, místní ekonomika a stav školství.

Předvolební kampani dominovaly rostoucí berlínské činže a fiasko nového berlínského Brandenburského letiště, nikoliv uprchlíci či teroristické útoky.

Berlín je silně zadlužen a dotují ho bohatší spolkové země po celém Německu.

Po patnácti letech vlády sociálních demokratů v Berlíně jsou nynější volební výsledky pro ně vážný pokles. Na vrcholu primátorství předchozího, otevřeně homosexuálního, extrovertního primátora Wowereita měli sociální demokraté podportu 30,8 procent, kdysi za Willyho Brandta až 61, 9 procent.

Pirátská strana, která měla dosud v berlínském parlamentě zastoupení, nepřekročila hranici pěti procent.

Výsledky však nejvíce poškodí CDU. Po porážkách křesťanských demokratů v Mecklenbursku-Předním Pomořansku, v Porýní-Vestfálsku a v Badensku-Württembersku jde o čtvrtou porážku pro tuto stranu, která měla ještě před třemi lety na spolkové úrovni téměř absolutní většinu. Ve všech čtyřech těchto volbách přišla CDU o voliče ve prospěch AfD.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7060

Diskuse

Obsah vydání | 19. 9. 2016