R.U.R.

26. 5. 2017 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 4 minuty

Roboti mohou, a to už docela brzy obsluhovat celou společnost - vpodstatě odvést veškerou potřebnou práci. A pokud mohou jistě jednou také budou, neboť člověk je tvor v jádru pohodlný. Všechno je jen o běhu času, jak dobře věděli (nejen) Verne, Orwell, Einstein...

Jedinou skutečnou podmínkou je tu dostatek energie, schopnost její akumulace a přenosu (Slunce má pro nás energie nadbytek - už se to učíme vědět a využívat) a dostatek surovin (i tady nám ve finále pomůže vesmír se svými bludnými tělesy, které míjejí Zemi v kritických mini-vzdálenostech, dál je tu Měsíc; zatím ale nemáme ani zdaleka dotěženy zásoby na Zemi).

R U R



Když dneska slyšíme pojem INTELIGENTNÍ ROBOT nijak významně to s nám nehýbe - pořád máme představu spíš chytrého vysavače nebo svébytného ramena robotické svářečky v automobilce. To však už není ani přítomnost - ale minulost... budoucnost ta je úplně jiná! Dneska jsem měl jakési vidění (tvrdí pragmatici se budou smát až popadat za pupky) - defilovala přede mnou společnost míhajících se robotů, kteří pracovali, dopravovali, zajišťovali a tu a tam mezi nimi na lavičce posedával člověk - rozpačitý, bezduchý, smutný, bezmocný...

Když od hlav pomazaných slyšíme různé hlášky třeba o průmyslu 4:00 či jiných souvislostech a souvztažnostech práce a života lidí, autoři většinou ani nepracují s vizí jednou nepochybně zcela robotické světa. Patrně se utěšují nesmyslnou myšlenkou, že cesta robotů na jejich absolutní výsluní (které nutně nemusí být nadvládou nad lidmi) se zastaví někde uprostřed vývoje, tam, kde ještě budeme napříč naší populací spokojeni s mírou všeobecné robotizace společnosti.

Slyšeli jste větší nesmysl? Že se nějaký vývoj podaří dobrovolně nebo povinně zastavit?! Je to stejná hovadina jako třeba tvrzení, že motorista se spokojí navždy s modelem MB 1000 a nezatouží po žádné novější Škodovce neřkuli nějakém pořádném autě.

Roboty bude vždycky někdo vyrábět; někdo vlastnit; někdo ovládat.

Z toho plyne zřejmá nutnost urychleně hledat a najít konsenzus o UMĚLÉ INTELIGENCI a vtělit ho do přiměřeného zákona včetně všech povinností dotčených, s dostatečně stimulativním cukrem + bičem. Stejně tak je potřeba přijmout zákon, který pojedná, jak budou žít lidé, když postupně většinu práce budou vykonávat roboti. Současný systém přerozdělování prostředků nutných k obživě (tj. zdrojů pro humánní život) tady zcela selhává a pokud nemá nastat z pohledu civilizace krok daleko, daleko zpět, je nutné nastavit systém, který zajistí humánní život většiny (nepodmíněný základní př&iacu te;jem, daň z robotů a její chytré rozdělení ap. ap.).

Velmi komickou berličkou některých chorých hlav je tvrzení, že pak bude potřeba alespoň hodně informatiků a výrobců a údržbářů robotů. Jako by nebylo jisté, že v jistém čase samozřejmě i toto zvládnou roboti.

Jsme tu tedy před další velmi významnou změnou společenského systému = režimu. Myšlenka, že každý bude dál odměňován podle množství odvedené práce postupně zkolabuje.

Je za vteřinu dvanáct na zahájení systémové společenské diskuse na toto téma. Situace se nezmění najednou, ale bude se kontinuálně zhoršovat. V nepřipravených společnostech podle mého soudu vytvoří nepokoje, možná občanské války, možná následně i globální apokalypsu.

Je nám to jedno?

Slovutní mudrci, vzácní chemici, slovutní mistři, páni magistři... politikové, novináři...?


Děkujeme čtenářům, že výraznou měrou přispěli na provoz Britských listů od Trumpova zvolení do začátku roku 2017. Potřebujeme však trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

0
Vytisknout
11894

Diskuse

Obsah vydání | 30. 5. 2017