Trump a papež: Dva lídři, které dělí celé vesmíry

26. 5. 2017

čas čtení 4 minuty
Někdy snímek vydá za tisíc slov. Papež František a americký prezident Donald Trump se neliší v názoru; mají diametrálně rozdílný pohled na svět, napsal Christoph Strack.


Jejich setkání bylo zřejmě "úžasné", abychom použili jeden z Trumpových oblíbených superlativů. Fotografie soukromé audience u papeže Františka ukazují Trumpa, jak se směje, tak jako se smál během celé cesty. Hostitel vypadá, jako by vzpomínal na vřelé přijetí rodinou Obamových v Bílém domě v roce 2015.

Setkání trvalo 29 minut; jinak řečeno, ani ne půlhodinu. Takřka pravidelná setkání s kancléřkou Angelou Merkel nepochybně trvají déle, ale to je jiné téma. Donald Trump je prezidentem, který si přál nechat se vidět, protože to doma vždycky dobře vypadá a papež je někdo, kdo vždy přijímá státníky, ať jsou to diktátoři, porušovatelé lidských práv, nebo, v tomto případě, Donald Trump. Papež se nesnaží změnit svět; je otevřen vysoce postaveným politikům, kteří klepou na jeho dveře. 29 minut vypadalo takřka fraškovitě s ohledem na očekávání a spekulace amerických médií.

Američtí biskupové stojí na straně papeže Františka, který je oddán milosrdenství a jehož postoj může mnohým vadit. Taková solidarita není nutně něčím daným, vzhledem k tomu, že mnozí američtí biskupové jsou na stejné vlnové délce s Republikány, například v otázce potratů.

Prezidenta Donalda Trumpa a papeže Františka samozřejmě dělí celé světy, pokud jde o jejich přesvědčení a všechny systémy, v nichž existují. Trump je ztělesněním amerického kapitalismu: Stal se miliardářem a teď cestuje po světě jako nejmocnější muž světa s úsměvem na tváři, kamkoliv se vydá. Možná nerozumí světu nebo si ani nepřeje ho chápat. Stojí za americkým ideálem individualismu. Na druhé straně syn argentinského přistěhovalce je ztělesněním společného dobra a nepodmíněného soužití ve světové rodině. Papež ví, že mnohým lidem jde proti srsti. V minulosti lidé říkali, že je levičák.

Propast mezi individuálním štěstím a sociální zodpovědností dlouho hraje významnou roli v neobyčejných vztazích katolicismu k americkým ideálům. A co se děje dnes? V mnoha městech - nejen v Los Angeles a San Franciscu - se nachází celý svět plný přistěhovalců, kteří chtějí žít svůj americký sen o osobním úspěchu. Většina imigrantů cestujících do USA ze Střední a Jižní Ameriky nebo putujících přes Pacifik z Asie jsou katolíci. Tento proud přistěhovalců velmi ovlivnil komunity a změnil církev v USA.

Jak to vše souvisí s rodílnými výrazy na fotografiích z Vatikánu? Papež František je ten, kdo jmenuje biskupy a kardinály a při každém jmenování starostlivě zkoumá, kdo se stará o osud marginalizovaných Američanů. Trump se možná nestará, ale katolická církev v USA se stane v příštích letech mnohem političtější, protože poselství Evangelia je pro Františka jasně politické. Uvidíme, co dobrého to přinese.

Podrobnosti v angličtině: ZDE


Děkujeme čtenářům, že výraznou měrou přispěli na provoz Britských listů od Trumpova zvolení do začátku roku 2017. Potřebujeme však trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

0
Vytisknout
10681

Diskuse

Obsah vydání | 30. 5. 2017