Neuvěřitelné - praktičtí lékaři stávkují!

20. 10. 2017 / Jaroslav Polák

čas čtení 3 minuty

Tento týden  proběhla stávka praktických lékařů – jak jsem pochopil měli „zavřeno“ celý den. Přijde mi to jako dosti zajímavý jev. Praktičtí lékaři totiž patří do stavu podnikatelského.

Stávka podnikatelů – to jsou „slovíčka“, která příliš nejdou dohromady.

To tedy za prvé. K tomu se snad (s v české kotlině s naprostou marností) dá dodat – vážení podnikatelé – dolehlo k Vašim uším heslo známé na západ od Aše: „Eigentums verpflichtet“ - tedy majetek zavazuje?



Za druhé – s naprostou neomaleností se tito naši spoluobčané rozhodli vzít jako rukojmí pacienty, a to i dokonce děti, a to dva dny před volbami.

To už mírně řečeno přestávám chápat. Jen si představte, že by začali stávkovat přetížení lékaři v nemocnicích. To by bylo v médiích jiné haló.

No, velmi dobře si pamatuji, jak se stav lékařský rozdělil na začátku „transformace inženýra Klause“ na vítěze – zejména praktické lékaře - a poražené – ty v nemocnicích.

Mladý lékař tehdy nastupoval za plat nižší než prodavačka. Inu inženýr Klaus a jeho klaka se rozhodli zakonzervovat husákovský platový systém, který často až pauperizoval inteligenci tj. učitele, vědce a lékaře.

Další skupinou poražených během „transformace“ se stali učitelé. Ti dosáhli v devadesátých letech výše platu prodavačky až po MNOHA letech práce.

Teprve letos se i pravicoví mudrlanti probudili a „zjistili“, že učitel má mít plat 130% průměru.



Ještě před pár lety měl učitel „předplaceno“ (zavádějící a lživé tvrzení inženýrů Kalouska, Nečase či Topolánka a to tedy, protože platy a mzdy tvořily jen 30% HDP a průměr EU byl 39% a stejně vyspělé Slovinsko mělo tento poměr 44% jejich HDP).

Jak jsem pochopil, naši kolegové v soukromých ambulancích zjistili, že se v systému zdravotního pojištění začal řešit problém stále podfinancovaných nemocnic. K papírování.

Možná k uším našich kolegů nedolehlo, že rovněž v nemocnicích se více a více „papíruje“ a oni holt nebudou výjimkou.

Lidově řečeno (nebo jak tito spoluobčané mluví mezi sami sebou) přestává to být „vejvar“ jako v devadesátých letech.

Mne by tedy velmi zajímalo a nikde v médiích se to nedozvím, jak se dá míra utrpení praktických lékařů (lékárníků jakbysmet) kvantifikovat?

Tedy by mne hlavně zajímala průměrná výše jejich příjmu? Dle „výborného“ načasování a braní si rukojmí bych to viděl hodně hluboko pod 27000,- Kč brutto; tj. když vezmu např. plat učitele jako etalon příjmu vysokoškolsky vzdělaného pracovníka. Jen tak mimochodem, zatímco před praktickým lékařem se každý nemocný často skoro až uklání, tak učitel je často konfrontován drzým chováním spratků s kapesným větším, než je jeho plat; to jen jako jedna z mnoha poznámek.

Osobně jsem se dosti podivoval preferencím nesystémových stran typu ANO a SPD. No, ale když si uvědomím výše uvedené, tak se těmto voličům přestávám divit.

Drzost stávkovat dva dny před volbami za stavu, kdy jako podnikatelé využívají neskutečně vysokých odečitatelných paušálů (60% to není nikde na světě, ale rád se nechám dovzdělat, pokud je někde ještě vyšší) a jedněch z nejnižších daní z příjmu (v EU), je podle mne naprosto neospraveditelná.

Peníze totiž mohou získat jen na úkor příjmů pracovníků v nemocnicích – zřejmě se zase uvažuje v módu slavného „ÓDeS-kovského myšlenkového schématu“?.

0
Vytisknout
13652

Diskuse

Obsah vydání | 24. 10. 2017