Tajná zpráva z Bruselu: NATO trpí vážnými organizačními nedostatky

23. 10. 2017

čas čtení 2 minuty
NATO v tajné zprávě varuje, že nemusí být připraveno čelit hypotetickému ruskému útoku. Vysoce postavení důstojníci by rádi viděli návrat k velitelským strukturám používaným během Studené války, informují Matthias Gebauer, Konstantin von Hammerstein, Peter Müller a Christoph Schult.


Od ruské anexe Krymu v roce 2014 se západní aliance připravuje k obraně svého území proti agresorovi, pokud by to bylo nezbytné. Ale byrokracie spojená s mezinárodními hranicemi mezi členskými státy by zřejmě zpomalila kolony vojáků účinněji než jakákoliv ruská tanková léčka. A problém není jen v byrokracii.

Od konce června koluje štábem v Bruselu zpráva označená jako "NATO SECRET", která nelítostně vyjmenovává slabiny aliance. Autoři dospívají k šokujícímu závěru, že "schopnost NATO logisticky podporovat rapidní posílení ve velmi rozšířeném území pokrývajícím operační oblast vrchního spojeneckého velitelství v Evropě (SACEUR) od konce Studené války atrofovala."

Nedostatky jsou takřka všude: Chybí tahače pro tanky, vlakové vagóny pro těžké vybavení a moderní mosty, které unesou hmotnost čtyřiašedesátitunového giganta jako tank Leopard 2. K čemu jsou dobré nejdražší zbraňové systémy, když nemohou být přepraveny tam, kde jsou nejvíce třeba?

Spoléhat se nelze dokonce ani na jednotku rychlé reakce.

Tajná zpráva z Bruselu vykresluje obrázek aliance, která by nebyla schopna bránit se útoku z Ruska. Nesvedla by nasadit své vojáky dost rychle, chybí jí dostatek důstojníků ve štábech a zásoby zpoza Atlantiku jsou nedostatečné.

Je to zarážející situace vzhledem na to, že západní aliance je zřejmě vojensky silnější a ekonomicky určitě v mnohem lepším stavu než autokratický režim ruského prezidenta Vladimira Putina. Jak ale prokázaly tisíce let vojenské historie, často v bitvách rozhodují takové nespektakulární faktory jako zásobovací linie, zásoby a logistika.

Celý článek v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8311

Diskuse

Obsah vydání | 26. 10. 2017