V každém koutě Evropy je zaděláno na problémy

23. 10. 2017

čas čtení 3 minuty
Summit EU dokazuje, že v každém koutě Evropy je zaděláno na problémy, píše Christoph Hasselbach. Ale unie nepotřebuje velké vize; potřebuje praktická řešení problémů, kterým čelí.


Nezdá se to tak dlouho, kdy na sklonku globální finanční krize bylo nejakutnější otázkou v Bruselu prostě to, zda strana, která vyhrála evropské volby, má jmenovat předsedu Evropské komise. Dnes se tato věc zdá absurdně zbytečná. Sotva uplyne měsíc, v němž by se neobjevila nějaká hluboce problematická událost, která ohrozí samotné základy EU.

Všichni jsme si zvykli na britský rozchod s Evropou. Ale samotný brexit a jeho důsledky zpochybňují samu existenci EU. Maďarsko a Polsko se oddělily od základního principu vlády práva. Španělsko je v nejhlubší krizi státnosti za celé dekády, když Katalánsko prosazuje nezávislost. Pokračující příchod uprchlíků rozdělil kontinent podél hlubokých ideologických příkopů, které ještě před pár lety byly nemyslitelné. A strany, které chtějí omezit nebo se úplně zbavit EU, získávají každým dnem nové příznivce.

Za evropskými hranicemi nevypadají věci o moc lépe. Ať už je to Donald Trump, Recep Tayyip Erdogan nebo Vladimir Putin, tradiční partneři se nyní stali nespolehlivými, dokonce v některých případech nepřáteli. Ale zpátky domů: Mohli byste očekávat vraždu investigativní novinářky v Rusku, ale v členském státě EU na Maltě? Co se to z nás stalo?

To vše se odehrává naráz. Nic z toho, co se před pár lety zdálo jisté, tak dnes nevypadá. Další evropská integrace jako základní princip? To bylo dřív.

Otázka zní, jak se EU vypořádá s touto novou složitostí. Německá kancléřka Angela Merkelová, dosud nepochybný lídr bloku, vyšla z národních voleb oslabena. Nedokáže hrát roli s takovou sebedůvěrou jako v minulosti.

Francouzský prezident Emmanuel Macron nabízel své služby jako spasitel a obnovitel evropského ideálu. Ale tato evropská hvězda rychle ztrácí přitažlivost, a nejen pro Francouze. Pokud se jeho návrh fiskálních reforem stane skutečností, bude to mít pro Německo velmi nepříznivé důsledky. Ale to není vše. Macron varoval EU, že má v úmyslu podepsat dvoustranné obchodní smlouvy se třetími stranami. Omlouvá to tvrzením, že francouzští občané trpí nepříznivými dopady globalizace a potřebují ochranu. Stažení se ze studeného světa - tohle se stalo z evropské myšlenky?

Pravda, duch doby právě směřuje k nacionalismu, identitě a oddělování. Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker navrhl rozšířit euro a schengenský prostor na všechny státy EU, ale to se zdá nerealistické a kontraproduktivní.

EU v dobách jako tato nepotřebuje velké vize; potřebuje praktická řešení mnoha svých problémů. Zastavení ilegální migrace je něco, na čem se všechny členské státy mohou shodnout. Podobně rozšíření a modernizace digitální infrastruktury. A všechny státy by měly profitovat z větší spolupráce v otázkách obrany. To vše jsou body, jimž se bude summit předem věnovat. V tuto chvíli nelze víc čekat, ale neměli bychom přijmout ani nic menšího.

Celý článek v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
11888

Diskuse

Obsah vydání | 24. 10. 2017