Ruskou destabilizaci evropských zemí nevyšetřují západní rozvědky - jen občanští aktivisté

14. 10. 2018

čas čtení 4 minuty
 

Už nemůžeme spoléhat na své vlády, aby nás ochránily před vlnami dezinformací. Naše bezpečnost je v rukou občanských aktivistů, jako je server Bellingcat

Šéf štábu ruské armády Gerasimov popsal, jak se prostřednictvím propagandy, dezinformací a subverze může "perfektně prosperující stát"  do několika málo měsíců "propadnout do chaosu, humanitární katastrofy a války".  To se stalo na Ukrajině.

Nešlo o to usmrtit Sergeje Skripala. Jak to s ním dopadne, to bylo jedno. Měřítkem úspěchu byly palcové titulky po světě.

Je neuvěřitelné, že totožnost ruských špionážních důstojníků, kteří se v Salisbury pokusili otrávit Sergeje Skripala, neodhalily západní rozvědky, ale amatérští provozovatelé serveru Bellingcat, píše v týdeníku Observer  Carole Cadwalladr.

Bellingcat je občanský investigativní server, který založil Angličan Eliot Higgins ve svém obývacím pokoji, v pauzách, kdy se nemusel starat o svou dceru.

Server Bellingcat upozornil na nebezpečí, jímž je ruská vojenská rozvědka GRU. Právě GRU systematicky útočí na západní demokracie.

 

Je to GRU, která se naučila jak proměnit technologické platformy, kterých používáme každý den, ve zbraně, platformy, které jsou zdrojem našech zpravodajství a našich informačních systému, které západní země nedokážou ochránit.

Je to GRU, která provádí útoky proti NATO, proti německému parlamentu a proti francouzským prezidentským volbám. Je to GRU, která destabilizovala americké prezidentské volby r. 2016.

Britská vláda na obranu stability a demokracie ve své zemi proti útokům GRU nedělá vůbec nic.

Bellingcat dokázal, jak občanské investigace jsou daleko efektivnější a významnější než práce tradičních mainstreamových organizací a tisíckrát důležitější než práce vládních úřadů. Občanští investigativci  používající veřejně přístupné zdroje tiše začali bojovat proti vlně dezinformací, korporátních tajemství, thinktankům financovaným podvodnými penězi, vlivovým organizacím šířícím politickou manipulaci, spiknutí mezi Trumpem a Ruskem, porušení volebního zákona přehnanými a nedovolenými financemi při britském referendu o brexitu i masové vraždění.

Tento měsíc publikoval server BBC Africa Eye ohromující investigaci, která použila technik serveru Bellingcat: identifikoval místo a totožnost mužů, kteří zavraždili v Kamerunu dvě ženy a dvě malé děti. Informace získal tento server forenzní analýzou onlinových zdrojů.

Podobně je prováděno vyšetřování manipulativní firmy Cambridge Analytica.

Bývalý policista u londýnské Metropolitní policie James Patrick, který od policie odešel, poté, co prozradil praxi falšování policejních zpráv o trestných činech, získává finance prostřednictvím crowdfundingu pro jedinou dnes probíhající podrobnou analýzu ruských onlinových pokusů destabilizovat Británii.

Velitelem ruské GRU je šéf generálního štábu ruské armády generál Valerij Gerasimov. Ten popsal, jak dnes funguje nový svět. "Zcela se proměnila pravidla vedení války". "Vojenské prostředky skrytého charakteru" nejsou dnes jen doplňkovými nástroji, jsou ZOSOBNĚNÍM války. Gerasimov popsal, jak se prostřednictvím propagandy, dezinformací a subverze může "perfektně prosperující stát" se do několika málo měsíců "propadnout do chaosu, humanitární katastrofy a války".

To se stalo na Ukrajině. Díky Bellingcatu nyní víme, že oba atentátníci útočící na Skripala předtím působili právě na Ukrajině.

Jedině server Bellingcat našel prostřednictvím otevřených internetových zdrojů onu ruskou vojenskou jednotku, která odpálila raketu, která sestřelila na východní Ukrajině let č. MH17, při čemž zahynulo 298 lidí. A identifikováním atentátníků ze Salisbury nám server Bellingcat pomohl pochopit, o co vlastně v Salisbury šlo - byla to informační operace.

Nešlo o to usmrtit Sergeje Skripala. Jak to s ním dopadne, to bylo jedno. Měřítkem úspěchu byly palcové titulky po světě. Úspěchu, který narušil nyní jedině server Bellingcat.

Je jedno závažné poučení, které si z toho všeho musíme vzít. Nemůžeme spoléhat na vládu, že nás ochrání. Vláda ani není ochotna přiznat, co se děje. Nepodpoří požadavky Dolní sněmovny, aby se jí zodpovídal Facebook. Octli jsme se v neuvěřitelné situaci, kdy bezpečnost našeho státu spočívá jedině v našich vlastních rukou.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

-1
Vytisknout
10710

Diskuse

Obsah vydání | 17. 10. 2018