Rozhovory o brexitu v neděli uvízly na mrtvém bodě

15. 10. 2018

čas čtení 1 minuta
 

Britský vyjednavač pro brexit Dominic Raab cestoval v neděli odpoledne do Bruselu ve snaze uzavřít s Michelem Barnierem jednání o brexitu před středečním summitem evropské sedmadvacítky, která dohodu měla schválit.

Avšak k uzavření rozhovorů nedošlo.

Hlavním problémem zůstává nedořešená otázka hranice mezi Severním Irskem a Irskou republikou. Irsko požaduje, aby na tomto místě nevznikla pevná hranice, protože by to znamenalo obnovení terorismu. Evropská unie stojí za postojem Dublinu

 .

Pevná hranice může být vyloučena jen potud, pokud by Severní Irsko zůstalo v evropské celní unii a v evropském jednotném trhu, což mu Brusel kvůli hrozbě terorismu nabídl. Ovšem to odmítá severoirská fundamentalistická strana DUP, na jejíž podpoře v londýnské Dolní sněmovně závisí existence vlády Theresy Mayové.

Jinou možností by bylo setrvání celého Spojeného království v evropské celní unii a jednotném evropském trhu, aspoň dočasně (zřejmě však permanentně) - to však odmítají fundamentalističtí stoupenci tvrdého brexitu v anglické Konzervativní straně.

Takže: Anglická Konzervativní strana nepřijme návrh udržet Spojené království celé v evropské celní unii. Dolní sněmovna odmítne odchod Británie z EU bez dohody. Evropská unie odmítla tzv. plán Mayové z Chequers.

Žádné další rozhovory se v pondělí už konat nemají.

Británii tedy hrozí katastrofální vypadnutí z EU bez dohody.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
10544

Diskuse

Obsah vydání | 18. 10. 2018