Vyvolávání nenávisti vůči imigrantům způsobilo volební prohru bavorské CSU

15. 10. 2018

čas čtení 2 minuty


Posun bavorské CSU doprava ve snaze získat voliče AfD a pokusy destabilizovat koaliční vládu Angely Merkelové odradily umírněné německé voliče


CSU, sesterská strana CDU Angely Merkelové, dominovala bavorské politice po dobu šedesáti let. V posledních 12 z 13 voleb získala absolutní většinu. A Bavorsko je na tom dobře - domovská země automobilky BMW a podniku Siemens má vysokou zaměstnanost a minimální kriminalitu.



Avšak podle průzkumů u východů z volebních místností získala v nedělních volbách strana CSU pouze 35,5 procent hlasů, ve srovnání s 47,7 procenty před pěti lety. Podpora sociálních demokratů se také propadla, z 21 procent v roce 2013 na nynějších 10 procent.

Ultrapravicová strana Alternative fuer Deutschland získala 11 procent voličů a poprvé bude zastoupena v bavorském parlamentě. Proevropští a prouprchličtí zelení však zaznamenali ještě daleko větší úspěch a téměř zdvojnásobili svou volební podporu na 18,5 procent.

Dopad dramatického propadu volební podporu CSU bude v Bavorsku silně pociťován - CSU nyní bude nucena, poprvé za šedesát let, pro sebe potupně, vstoupit do vyjednávání ohledně vládní koalice.

Strana CSU vedla katastrofální kampaň, která ve dvou svých klíčových cílech selhala. Zaprvé se CSU agresivně snažila distancovat od prouprchlické politiky Angely Merkelové, a to tak urputně, že šéf CSU Horst Seehofer málem v létě rozbil německou vládní koalici - přesto však svou protiuprchlickou agendu neprosadil.

Zároveň se bavorský premiér Markus Söder, z obavy, že CSU ztrácí voliče ve prospěch AfD, bezostyšně pokusil populisticky  předstihnout AfD svými nativistickými ultrapravicovými výroky. Prosadil dokonce zákon, jemuž se veřejnost silně posmívá, že v bavorských veřejných budovách musejí být rozvěšeny krucifixy.

Obojí strategie selhaly. CSU se nepodařilo získat zpět voliče, kteří přešli k AfD a naopak si odradila mnoho umírněných voličů, kteří se namísto pro CSU rozhodli hlasovat pro zelené.

Zdá se, že to znamená konec kariéry Horsta Seehofera.

Neúspěch CSU paradoxně posílí postavení Merkelové v Berlíně. Bavorské volby se staly verdiktem nad strategií strany CSU.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
9232

Diskuse

Obsah vydání | 17. 10. 2018