Rusko: "Veřejné mínění si Kuril cení více než vlády"

11. 1. 2019

čas čtení 2 minuty
Téma možného předání Jižních Kuril Japonsku se v době novoročních prázdnin neočekávaně vrátilo do veřejné diskuse. Veřejné mínění v Rusku však neumožní vládě teritoriální ústupky ani v případě snah o rozdělení Západu a snížení dopadu sankcí, myslí si politolog Aleksej Makarkin.


Je známo, že mírová smlouva mezi Ruskem a Japonskem dosud nebyla uzavřena a pozice japonského vedení spočívá v tom, že ji lze podepsat pouze výměnou za navrácení Kurilských ostrovů obsazených v závěru 2. světové války.

Ve středu, v první pracovní den po novoročních prázdninách, byl na ministerstvo zahraničí pozván japonský velvyslanec. Tam mu oznámili, že poslední japonská vyjádření "hrubě překrucují" stav dohod lídrů obou zemí o urychlení jednání na základě Společné deklarace z roku 1956 a dezorientují veřejnost obou zemí. Očividně jde o vyjádření japonského premiéra Šinza Abeho, který počátkem ledna prohlásil, že nebude "přesídlovat" Rusy z Kuril poté, co ostrovy budou vráceny Japonsku. V Tokiu na povolání velvyslance s přímočarostí nezvyklou pro východní diplomacii - oznámili, budou dál "úporně jednat" s Ruskem, aniž by opustili svou pozici.

Doplňme, že v Rusku je za překážku navrácení ostrovu pravidelně označováno riziko umístění americké vojenské základny. To ovšem pro tuto chvíli výslovně popírá velitel amerického vojenského uskupení v Japonsku Jerry Martinez.

Viceprezident fondu Centrum politických technologií Aleksej Makarkin sdělil serveru Rosbalt, že podle jeho názoru ruská veřejnost nedovolí Putinovi vrátit Kurily ani v případě, že by tím - jak doufá - mohl dosáhnout rozdělení Západu ve věci skupiny G7 a oslabení protiruských sankcí.

Dnes chce Moskva od Japonska cosi víc než slib nerozmístění amerických jednotek na obou sporných ostrovech. Kreml by chtěl výrazně snížit roli USA v celém regionu. Ovšem s tím bude Tokio sotva souhlasit.

Kromě toho podle ruských zákonů nelze ostrovy předat bez toho, aby na nich proběhlo referendum. A jak v něm zajistit většinu? To dneska nikdo neví.

Protestní nálady na ruském Dálném východě jsou velice silné. A v souvislosti se sporem o penzijní reformu je velmi nepravděpodobné, že by si Kreml troufl jít proti regionálnímu patriotismu předáváním území.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
8564

Diskuse

Obsah vydání | 15. 1. 2019