Poláci vstupují do řad německé policie

30. 1. 2019

čas čtení 1 minuta
Vzhledem k prořídlým policejním řadám v Braniborsku na severovýchodě Spolkové republiky Německo začala tato země přijímat do bezpečnostních složek Poláky.


První tři absolventi policejní akademie vstoupili do řad braniborské policie po skončení výcviku zahájeného v roce 2015. Ve Frankfurtu nad Odrou pracují v prostředí jen pár kroků vzdáleném své vlasti.

Nedostatek policistů se však neomezuje jen na Braniborsko, ale jde o celoněmecký problém. Jen v Braniborsku je třeba 400 nových policistů na obsazení uprázdněných míst.

Protože tato spolková země leží hned u hranic s Polskem, úřady se v roce 2015 rozhodly obrátit na Poláky - a reagovalo 354 mužů a 181 žen.

Do braniborské policejní akademie v Oranienburku jich bylo přijato celkem 15. Mluvčí braniborského ministerstva vnitra v Postupimi Ingo Decker prohlásil, že nábor Poláků bude pokračovat.

Polsko-německá dohoda o policii umožňuje společné hlídkování v příhraničních oblastech, překračování hranice policisty obou stran při pronásledování zločinců a zajišťuje úzkou spolupráci v boji se zločinem.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8823

Diskuse

Obsah vydání | 5. 2. 2019